18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan sastanak predstavnika srpske zajednice naše županije sa načelnicom opštine Lovas

3 min read

U okviru poseta opštinama i gradovima sa područja Vukovarsko – sremske županije u kojima žive predstavnici srpske zajednice, zamenik župana Srđan Jeremić, predsednik i sekretar Veća srpske nacionalne manjine VSŽ Svetislav Mikerević i Dušan Latas te potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine u opštini Lovas Veselin Ganić u ponedeljak su se sastali sa načelnicom opštine Lovas Tanjom Cirba.

Cilj sastanka bio je upoznati se sa stanjem, položajem i potrebama srpske zajednice na području ove opštine i pokušati dogovoriti rešenja za postojeće probleme i potrebe shodno raspoloživim mogućnostima.

Prripadnici srpske zajednice sa županijskog i opštinskog nivoa ukazali su na nekoliko problema koje bi trebalo rešiti što je pre moguće. Pre svega, zatražena je pomoć opštine u sanaciji pravoslavnog groblja u naselju Opatovac te rešavanju pitanja nelegalnog odlaganja otpada u blizini istog kao i na nužnost ograđivanja samog prostora groblja. Ukazalo se na neophodnost iznalaženja prostorije za rad srpskog manjinskog veća ove opštine te nastavak finansiranja rada i programskih aktivnosti samog manjinskog veća.

Načelnica Tanja Cirba obećala je pomoć u sanaciji groblja kroz angažman ljudi i opreme iz opštinskog komunalnog preduzeća te pojačane aktivnosti vezano za sprečavanje neadekvatnog odlaganja otpada u blizini groblja. Naglasila je da će se aplicirati na konkurs za područja naseljena pripadnicima nacionalnih manjina sa projektom ograđivanja groblja, a pokušaće pronaći rešenje i za prostor koji bi bio namenjen isključivo za opštinsko srpsko manjinsko veće. Istaknuto je da VSNM opštine Lovas i nadalje može koristiti prostor mesnog odbora Opatovac za bilo koju od svojih aktivnosti.

Načelnica Cirba upoznala je predstavnike srpske zajednice da su planirana sredstva za rad ovog manjinskog veća u budžetu opštine za tekuću godinu te da je samo potrebno dostaviti izveštaj o utrošenim sredstvima za proteklu kalendarsku godinu.

Zajednički je konstatovano da su odnosi između lokalnog srpskog stanovništva i opštinske vlasti na korektnom nivou te da će se i ubuduće organizovati zajednički sastanci kada se za to ukaže potreba.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.