Ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru obeležio Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava 21. februara, Ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru organizovao je u ponedeljak u Srpskom kulturnom centru Vukovar radionicu pod nazivom ”Raznolikost srpskog jezika”.

Program je organizovan u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom Vukovar i Akademskim udruženjem srpske omladine ” Josif Runjanin” iz Vukovara, a predavanje je ispred Ogranka Vukove zadužbine u Vukovaru održala doktorka nauka Vesna Vujić.

– Mi smo hteli ovde da kažemo i da podsetimo sve nas koliko je naš srpski jezik lep i raznolik. On u sebi sadrži svu kulturu našeg naroda, istoriju i sećanje, sve ono što nas čini onima što jesmo. Volim da kažem da je jezik ono po čemu se poznamo, a bez jezika nas nema. On je naše najveće blago  – rekla je u izjavi za Radio Borovo dr Vesna Vujić.

Prema njenim rečima srpski jezik je jedan od najbogatijih u svetu.

– Imamo reči za sve i svašta, naš rečnik je jedan od najbogatijih na svetu i ono što nas posebno odlikuje jeste da smo mi jedini narod koji je u isto vreme i dvopismen i to smo ovim predavanjem i pokazali. To nam donosi veliku prednost i pridonosi našem razvoju kao pojedinaca, što primećujemo i u školi. Obrazovanje na maternjem jeziku i pismu kod naše dece doprinosi da se oni bolje razvijaju, brže odgovaraju na izazove u društvu i zato smo hteli da pokažemo koliko je važno i obrazovanje na maternjem jeziku i pismu. Isto tako treba se uključivati u sva društva, organizacije i aktivnosti koje organizuje naša manjinska zajednica. Time podržavamo i kulturu koja je temelj za taj jezik – rekla je dr Vujić.


Na značaj očuvanja maternjeg jezika i pisma kroz obrazovni sistem, ali i u porodici i društvu, ukazao je i predsednik Akademskog udruženja srpske omladine “Josif Runjanin” iz Vukovara Dušan Velimirović.

– Navešću svoj lični primer. Studirao sam u Osijeku, tako da sam pet godina bio izvan sistema stručnog izražavanja na srpskom jeziku, ali nikad nisam zaboravio svoj jezik i uvek sam na maternjem jeziku razgovarao privatno, sa prijateljima i kolegama studentima. Nikad od maternjeg jezika nisam bežao i on je za mene deo identiteta – rekao nam je Velimirović.

Velimirovića i Vujićevu pitali smo i koje su za njih najlepše reči maternjeg jezika.

– Imamo mnogo lepih reči: majka, ljubav, otac, porodica, prijatelji ….. Mislim da su to najvažnije srpske reči – navodi Velimirović.

– Meni je najlepša srpska reč svakako jezik jer je jezik sve ono po čemu smo mi sve to što jesmo, a bez njega nas nema – zaključila je Vujićeva.

D.Z.