SKC Vukovar: Otvorena izložba “Vožd Karađorđe i njegove vojvode”

Spread the love

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Srpski kulturni centar Vukovar u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Vukovaru, oragnizovao je izložbu “Vožd Karađorđe i njegove vojvode”.

– Drugu godinu zaredom u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Vukovaru, Srpski kulturni centar organizuje obeležavanje Dana državnosti, nacionalnog, a ujendo i verskog praznika Sretenja Gospodnjeg. Prošle godine imali smo izložbu posvećenu znamenitim Srbima, a ove godine odlučili smo se za izložbu posvećenu Karađorđu i njegovim vojvodama, naprosto jer je upravo na ovaj današnji dan 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak pod vodstvom vožda Karađaorđa koji je bio temelj kasnije moderne srpske države. Ovde smo izložili reprint slika iz knjige Konstatntina Nenadovića, srpskog artiljerijskog pukovnika iz 19. veka. On je napisao dve knjige o Karađorđu i njegovim vojvodama i to smo iskoristili da napravimo reprint tih slika i da ih ovde izložimo. Takođe, pored samih slika koje smo izložili, izložene su sve one knjige koje se mogu naći u biblioteci Zaharije Orfelin, a koje se bave temom moderne srpske države, odnosno Prvog srpskog ustanka – objasnio nam je direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić, koji je naglasio kako se na izložbi može videti knjiga “Srpska revolucija” nemačkog istoričara i autora Leopolda Rankea, a koja datira iz 1864. godine. Ovo jeste praznik Republike Srbije, Dan državnosti, ali ovo je praznik i svih nas Srba, bez obzira gde se nalazimo i gde živimo – poručio je Sekulić.

Medijima se obratio i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Aleksandar Nakić.

– Izložba je fantastična. Sa gospodinom Sekulićem sam bio u kontaktu, znao sam da se to sprema, bilo mi je najavljeno i prijatno sam iznenađen. Gospodin Sekulić je profesionalac u svom poslu, tako da me to nije iznenadilo rekao je generalni konzul Nakić i podsetio da je 15. februar 1835. usvojen Sretenjski ustav.

– Značaj današnjeg dana za savremenu Srbiju je taj što je to bio jedan od najdemokratskijih, najmodernijih i među prvima donesen zakon i ustav. Onda je iz raznoraznih razloga bilo ukidanje tog ustava, te se nije slavio do 2002. godine od kada se ponovo slavi kao Dan državnosti i ustavnosti Republike Srbije – zaključio je konzul Nakić.

S.V.