19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Novom Sadu održan sastanak predstavnika srpske zajednice iz VSŽ i Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine

4 min read

Predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko-sremske županije u sredu su posetili Novi Sad, gde su se sastali ss direktorom Fonda “Evropski poslovi” Vlade AP Vojvodine Aleksandrom Simurdićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku u zgradi Vlade AP Vojvodine razgovaralo se o aktivnostima u realizaciji prekograničnog projekta “Dunav nas spaja”, koji povezuje nacionalne manjine s područja Vukovarsko-sremske županije i Vojvodine.

– Ono što je nama važno jeste da predstavimo šta je sa naše i strane AP Vojvodine u tom pravcu učinjeno, dokle smo stigli i da se dogovorimo da ubrzamo aktivnosti koje su nam preostale. Drago mi je da smo uspeli zajednički konstatovati da je ovaj projekat vrlo važan. On je vredan negde oko pola miliona evra, dakle više od 3.850.000 kuna, što će svakako doprineti poboljšanju položaja nacionalnih manjina s područja Vukovarsko-sremske županije i AP Vojvodine – rekao je u izjavi medijima nakon sastanka Srđan Jeremić, zamenik vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske nacionalne manjine, koji je predvodio delegaciju ovdašnje srpske zajednice.

Istaknuta je i potreba povezivanja jedinica lokalne samouprave kroz prekogranične projekte iz različitih oblasti.

– Zajednički smo konstatovali da postoji nekoliko prioritetnih osi, vezano za međusobnu saradnju, u koje spada i turizam, gde smo posebno apostrofirali cikloturizam, lovni turizam i seoski turizam. Tu su i projekti koji se odnose na zaštitu životne sredine, odnosno obnovljive izvore energije. Hrvatska je u tom smislu u prednosti u odnosu na Republiku Srbiju i mi ćemo ponuditi svu potrebnu pomoć našim partnerima u Vojvodini, da zajednički kreiramo programe koji će biti finansirani od strane nekih eksternih izvora. Vukovarsko-sremska županija i AP Vojvodina dele zajedničku granicu, dakle tište nas isti problemi kada su u pitanju potencijalne elementarne nepogode i zato je važna saradnja. Sigurno je da su takvi projekti od velikog značaja i interesa, kao i projekti održivog upravljanja otpadom – istakao je dožupan Jeremić.

Predstavljena je i analiza apsorbovanih sredstava u periodu 2014. – 2020. u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija kao i preliminarni podaci koji su od strane Fonda prikupljeni u procesu utvrđivanja stanja i potencijala opština i gradova na teritoriji AP Vojvodine, koji mogu biti od značaja za buduću saradnju. 

Zadovoljstvo održanim sastankom, s ciljem uspostavljanja novih vidova saradnje, iskazao je i direktor Fonda “Evropski poslovi” Vlade AP Vojvodine Aleksandar Simurdić.

– Sve te aktivnosti ne moraju nužno biti podržane kroz program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske. One mogu i treba da nađu svoje adekvatne institucionalne podrške u različitim segmentima i oblastima. Fond “Evropski poslovi” kao deo administracije Vlade AP Vojvodine u narednom periodu učiniće sve da saradnja koja je bila prisutna bude još intenzivnija, verujem na obostrano zadovoljstvo – rekao je, između ostalog, direktor Fonda Simurdić.

U delegaciji ovdašnje srpske zajednice, koja je u sredu posetila Vladu AP Vojvodine, pored zamenika vukovarsko-sremskog župana Srđana Jeremića, bili su i načelnici opština Borovo, Negoslavci i Markušica – Zoran Baćanović, Dušan Jeckov i Tihomir Kolarević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, sekretar Veća Dušan Latas i voditelj Centra za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća u Vukovaru Miloš Miodragović.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.