22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Arhiv Vojvodine restaurirao Zbornik isprava pravoslavne opštine vukovarske iz 18. veka pisan ćirilicom

2 min read

Arhiv Vojvodine u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Vukovar i parohom Sašom Kuzmanovićem završio je restauraciju Zbornika isprava pravoslavne opštine vukovarske u kojoj je najstariji dokument iz 30-ih godina 18. veka. Prema rečima Nebojše Kuzmanovića, direktora Arhiva Vojvodine, reč je o veoma značajnom dokumentu.
 
– Reč je o zborniku tekstova iz istorije srpske crkve sa tog prostora koji seže u 18. vek. To je veoma značajan zbornik, veoma značajna knjiga i pomislio sam da bi trebala biti vidljiva i dostupna javnosti. Bila je u dosta lošem i oštećenom stanju. Onda smo se paroh Saša i ja dogovorili da Arhiv Vojvodine pomogne u restauraciji, konzervaciji i zaštiti te knjige, što smo i učinili, i sačuvali je od propadanja u fizičkom, hemijskom i svakom drugom smislu. Ovaj Zbornik je značajan jer svedoči o postojanju Srba na ovom prostoru. Naravno , svedoci smo da ćirilica postoji, ono što mnoge ljude ranije, a i sad posebno zanima na području Vukovara, eto u dokumentima od pre 200 i više godina – rekao je Kuzmanović u izjavi za naš radio.


Najstariji spis u Zborniku je poslanica mitropolita Vikentija Jovanovića iz 1732. godine, a najmlađi dokument je iz 1894. godine. Zbornik je vlasništvo Saborne crkve Svetog oca Nikolaja u Vukovaru, podignute tridesetih godina 18. veka.

Svetonikoljskom hramu u Vukovaru biće predati i original i kopija ovog Zbornika, a njegova sadržina će u digitalnom obliku biti dostupna i na drugim jezicima.

S.V.

FOTO: Arhiv Vojvodine Novi Sad

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.