Borovska “Prosvjeta” proslavila Savindan, krsnu slavu društva

Spread the love

Borovski pododbor Srpskog kulturnog “Prosvjeta” u petak je obeležio Savindan, krsnu slavu ovog društva sa sedištem u Zagrebu.

Slavska obeležja osveštao je starešina hrama Svetog Stefana u Borovu, jerej Dragan Serdar. Čestitavši članovima društva slavu, podsetio je da je ovaj običaj ostavština Svetog Save.

– Sveti Sava je upravo krsnu slavu ostavio kao zaveštanje, oko koje se okuplja naš narod. Krsna slava nije ništa drugo nego oprisutnjenje Hrista. Mi smo ovo sve učinili u ime Hristovo. Sveti Sava je svoj život posvetio Hristu i na neki način nas je i vezao za Hrista, evo i na ovaj divan način, kroz ovaj običaj lomljenja slavskog kolača – rekao je borovski sveštenik.

Borovska “Prosvjeta” pripremila je i prigodan program, o kojem nam je više rekla predsednica Pododbora Radmila Latas.

– Imali smo kraću prezentaciju pod nazivom “Savindan kroz istoriju”, jedan kraći prikaz kroz istoriju kako i na koji način i gde se počeo da slavi Sveti Sava kao školska slava. Mi smo prošle sedmice uputili poziv deci iz Borova, iz vrtića i škole, da nam pošalju svoje likovne radove na temu Svetog Save pa smo u biblioteci upriličili izložbu dečjih radova. Zamoli smo ih i da iskoriste ove moderne tehnologije pa da se snime dok recituju pesme o Svetom Savi, tako da su deca bila s nama virtuelno. Svaki od učesnika dobiće simboličan poklončić, da im zahvalimo za trud koji su uložili dok su radili te svoje radove – rekla nam je Radmila Latas.

Zahvaljujući modernim tehnologijama prisutni su imali priliku čuti i dve ranije snimljene pesme, Himnu Svetom Savi i pesmu Sveti Sava, autora Vojislava Ilića, u vokalnoj interpretaciji Jovane Serdar i Katarine Lukić.

Pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Borovu osniva i Dečji hor pa su krajem prošle sedmice uputili poziv zainteresovanoj deci, predškolcima i deci nižih razreda osnovne škole, da se prijave do 15. februara. 

D.Z.