24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Lions Club Vukovar: “Halo pomoć” za starije osobe i druge osetljive grupe

3 min read

Lions Club Vukovar u sklopu svojih aktivnosti i dalje provodi uslugu pomoći u kući. Projekat “Halo pomoć” čiji je nosilac Lions Club Vukovar provode već šestu godinu za redom. Reč je o projektu za starije i nemoćne osobe i druge osetljive grupe. Ivana Buday predstavnica Lions Cluba Vukovar i direktorica Dom za starije osobe „Primum” pojasnila je šta je uključeno u ovaj projekat.

– Kroz projekat “Halo pomoć” pružaju se usluge monitoringa tikom 24 sata na dan, povremeno obilazimo korisnike, povremeno ih pozivamo da vidimo da li su se promenili neki uslovi ili situacije s obzirom na njihovo stanje ili potrebe. Osnovna aktivnost “Halo pomoći” je monitoring koji se pruža 24 sata, 365 dana u godini. Na taj način se brine o starijim osobama kojima se instalira posebni socijalni uređaj i oni žive slobodno u svojim kućama. Imaju na ruci narukvicu sa SOS dugmetom i ukoliko im se desi neka krizna situacija, oni mogu pozvati. Osigurane su osobe na dežurnoj liniji koje se javljaju u svakom trenutku ako neko bude u kriznoj situaciji i pritisne SOS dugme – pojasnila je Ivana Buday.


Uslugu “Halo pomoć” trenutno u Vukovaru koristi 11 osoba. Projekat je sufinansiran od strane Grada Vukovara koji je prepoznao važnost ove inovativne vaninstitucionalne socijalne usluge.

– Bez te pomoći projekat ne bi mogao opstati, a ima jako pozitivne odjeke kod starijih osoba koje se, živeći sa tim aparatićem, osećaju sigurnije u svojoj kući. Tokom ovih godina dogodilo se nekoliko puta da smo doslovno spasili život jer pad starije osobe koja ne može doći do telefona, može biti presudan u njenom životu- navela je Buday.
Projekat se provodi zajedno i sa partnerima: Domom za starije “Primum”, Udruženjem za podršku žrtvama i svedocima, Evropskim domom Vukovar, Udruženjem žena Vukovar, Udruženjem Vuka i Humanitarnim udruženjem Duga.
Starije osobe koje imaju potrebu za ovom vrstom pomoći mogu se javiti na broj Lions Cluba Vukovar 091/386-36-86 ili broj Doma za starije “Primum” Vukovar 412-966.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.