U Srpskom kulturnom centru Vukovar juče je otvorena izložba koja prikazuje kako su Srbi u Vukovaru nekada obeležavali praznik Svetog Save

U okviru programa “SKC sredom” Srpski kulturni centar Vukovar, sinoć je otvorena izložba “Sveti Sava u digitalnom arhivu Srpskog kulturnog centra Vukovar”. Više o ovom programu saznali smo od Srđana Sekulića , direktora ove ustanove u kulturi, čiji je osnivač Zajedničko veće opština, koji ističe da za organizaciju ove izložbe postoji nekoliko povoda.-

– Prvi je taj što na neki način želimo da obeležimo praznik Svetog Save. U okolnostima u kojima se nalazimo poznato je da nećemo imati ni prikladnih akademija ni beseda, u školama neće biti svetosavskih priredbi i na neki način mi smo se osmelili da uz manji broj ljudi organizujemo ovu izložbu. Drugi razlog je naš projekat arhivske građe. Digitalizacijom arhivske građe došli smo do određenih zanimljivih plakata iz tridesetih godina prošlog veka, vezanih za proslavu 700 godina od upokojenja Svetog Save, a sa druge strane i za podizanje Hrama Svetog Save u Beogradu na Vračaru i takođe način kako su tadašnji Srbi u Vukovaru organizovali proslavu Dana Svetog Save, ako govorimo konkretno o vukovarskom Srpskom pevačkom društvu koje je tih dana organizovalo svetosavske besede – rekao je Sekulić.


Treći razlog za organizaciju ove izložbe je što je SKC Vukovar na današnji dan 2014. godine krenuo sa programima i promocijama. Prvi program bila je promocija knjige “Tajna Svetosavlja” izdavačke kuće Katena Mundi, a o knjizi su govorili pokojni prota Dušan Kolundžić kao i sam direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić.

– Nakon toga imali smo još jednu promociju, uoči Vidovdana, a već u novembru 2014. krenuli smo sa našim kultnim programom “SKC sredom” i do danas smo, ovde u ovom prostoru napravili više od sto različitih programa – podsetio je Sekulić.
Izložba će u prostorijama Srpskog kulturnog centra Vukovar, koji se nalazi u zgradi Zajedničkog veća opština, biti otvorena do 9. februara.

Izložba se sastoji iz dva dela, jedan je opšti deo, a drugi deo sastoji se od digitalizacije, od plakata i programa koje smo digitalizovali, a vezani su za proslavu Svetog Save i uopšte Svetosavlje kao autentičnost srpske kulture – zaključio je Sekulić.
Program digitalizacije arhivske građe u SKC-u počeo je 2018. godine i traje do danas. Trenutno je u toku treća faza projekta u okviru koje se digitalizuje obimna arhiva Srpske pravoslavne crkve sa ovog prostora.


S.M.