U Borovu proslavljen praznik Svetog Save i školska slava

Liturgijom u hramu Svetog Stefana, u Borovu je obeležen praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja – Svetog Save. Više o značaju ovog praznika, koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju 27. januara, rekao nam je starešina hrama, jerej Dragan Serdar.

– Naša Sveta Crkva okrenuta je ka svojim izvorima. Izvori naše vere su, pre svega, Hristos, Sveto Jevanđelje, a Sveti Sava je u u svoje vreme, velikim doprinosom svojim, izdejstvovao da mi Hrista gledamo očima, slušamo ušima i govorimo jezikom koji je nama svojstven i poznat, našim srpskim jezikom. To je ponajveća zasluga Svetog Save. On je u svoje vreme mnogo uradio da svoj rod okrene ka veri i sopstvenom identitetu, što je nama i danas ideal. Mi smo narod koji je mnogo propatio kroz istoriju i potiranje našeg identiteta je nešto što nam je, nažalost, dobro poznato. Ako sledujemo put Svetog Save, a to je put ljubavi, mira, čistote i vere, mi smo na dobrom putu – poručio je u izjavi za Radio Borovo jerej Serdar.

Svetosavlje, ističe naš sagovornik, nije posebna vera.

– Ono nas ne suprostavlja drugim narodima, to je hrišćanstvo na srpskom jeziku. Naše je da, pre svega, budemo svesni veličine i uloge Svetog Save u našoj istoriji, a s druge strane da imamo svest, da nas to i obavezuje, da sačuvamo veru i sve ono što nas čini velikim narodom pred drugim narodima sveta i da na taj način pokažemo da smo dostojni naslednici Svetog Save i njegovog učenja, svega onoga što je činio za nas – zaključio je jerej Serdar, zahvalivši se ovogodišnjoj kumi Maji Lončarević i njenoj porodici te porodici Miloša Đurića, koja se prihvatila kumstva za iduću godinu.

– Za mene i moju porodicu ovo je velika čast, sreća i želja koja mi se ostvarila. Sveti Sava je najsrećniji dan, posebno za decu koja recituju u crkvi – priča Maja.

– Za mene i moju porodicu ovo kumstvo znači puno. S jedne strane to je “rođendan” naše nacije, a s druge strane i rođendan moje majke, koja je rođena na današnji dan – rekao nam je Miloš.

Uz predstavnike lokalne samouprave, načelnika Zorana Baćanovića, predsednika Opštinskog veća opštine Borovo Duška Drobića i predstavnike borovskih ustanova, institucija i udruženja, liturgiji je prisustvovao je i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

– S posebnim zadovoljstvom, na poziv borovskih sveštenika Čede Lukića i Dragana Serdara, kao i načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića, bila mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati liturgiji. Čestitam svima današnji praznik Svetog Save. To je i školska slava. Svima neka je srećno, a đacima želim puno uspeha u nastavku školske godine – rekao je generalni konzul Nakić.

Nakon liturgije u hramu Svetog Stefana, u parohijskom domu obeležena je školska slava. Zbog epidemiološke situacije ni ove godine nije bilo svečane akademije u školskoj sportskoj dvorani, već je školska slava obeležena u najužem krugu. Slavska obeležja osveštali su borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Dragan Serdar. Ovogodišnja kuma bila je direktorica Radio Borova Dragana Bošnjak, koja je kumstvo preuzela od prošlogodišnjeg kuma, jereja Dragana Serdara.

– Meni je ovo zaista velika čast i zadovoljstvo, biti kuma školi koju sam i sama pohađala od 1975. do 1983. godine. Bili su to lepi, školski dani. Možda i najlepši u mom životu. Jako sam uzbuđena, ali i ponosna. Žao mi je što ove godine proslava Svetog Save nije mogla biti održana u školi, u školskoj sportskoj dvorani, onako kako smo navikli, uz veliki broj posetilaca i dece, uz prelepu akademiju koju učenici i nastavnici te škole pripreme, ali šta da radimo. Takve su prilike. Moramo se pridržavati tih epidemioloških mera. Nadam se da ćemo se dogodine svi zajedno okupiti, u puno većem broju nego danas. Učenicima i nastavnicima Osnovne škole Borovo želim da čestitam praznik Svetog Save i da čvrsto hode svetosavskim putem – poručila je Dragana Bošnjak.

Direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević čestitao je svim učenicima i nastavnicima školsku slavu, a meštanima Borova ovaj veliki praznik.

– U skladu s epidemiološkim uslovima, situacijom uzrokovanom epidemijom bolesti COVID-19, morali smo se prilagoditi. Kao i lane, svečanost smo sveli na najmanju moguću meru. Školsku slavu obeležili smo u našem hramu i parohijskom domu, na način koji je u ovom trenutku najbolji i najdostojanstveniji, ali želim da kažem da je školska slava jednom u godini, ali je učenje Svetog Save svih dana u godini. Nadamo se da se ova situacija idućih godina neće ponoviti, da moramo razmišljati da li imamo prisutnih 20, 30 ili 50 ljudi. Nažalost, situacija jeste nezavidna. Na kraju zahvaljujem svima koji su uzeli učešća u našoj proslavi i obeležavanju školske slave – rekao je direktor OŠ Borovo, koju danas pohađa 231 učenik, a nastava je organizovana na srpskom jeziku i pismu po modelu A za decu pripadnike srpske nacionalne manjine.

D.Z.