Završen projekat “Dečja olimpijada” u organizaciji županijskog Veća srpske nacionalne manjine

Završena je jubilarna 10. Dečja olimpijada koju je realizovalo Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije uz finansijsku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru i Zajedničkog veća opština. Na sastanku organizatora i predstavnika dečjih vrtića, predstavljeni su rezultati projekta.

– Ove godine obeležavamo 10. godišnjicu Dečje olimpijade u kojoj su učestvovali svi vrtići u kojima se program provodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko-sremske županije. Ove godine su nam se pridružila i dva udruženja, iz Belog Manastira i Biskupije – objasnio je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević.

Zbog epidemiološke situacije svaki vrtić je takmičenja održao u svom mestu, a deca su se takmičila u poligonu, skoku u dalj, bacanju loptice u dalj, te grupnoj igri graničar. Predstavljen je i kratak film u kojem je prikazano na koji način se provela Dečja olimpijada 2021. godine.

– S obzirom da su se aktivnosti održavale na različitim mestima kroz jedan kratki film prikazali smo sva dešavanja na 10. Dečjoj olimpijadi. Mislim da smo s obzirom na epidemiološke mere uspeli prikazati ono što je i cilj projekta, a to je da okupljamo decu i da ukažemo na važnost sporta, sportskih igara i zdravog duha – istakao je Mikerević.

Vrtići koji su učestvovali na 10. Dečjoj olimpijadi dobili su i poklone – tobogan, 4 paketa podloga za dečji kutak, 3 paketa za badminton, te po 2 male i 2 velike lopte.

– Prvo smo imali velikih problema sa brojem dece zato što nam je COVID poremetio planove, međutim, uspeli smo da se organizujemo. Deca su učestovavala bez obzira što smo radili u untrašnjem prostoru i bila su oduševljena, uspeli smo odraditi sve discipline i podeliti medalje. Taj dan je bilo opšte veselje, sreća svih, sve dece, zaposlenih…Bio nam je praznik taj dan. Krajem desetog meseca smo to organizovali i bilo je stvarno prelepo. Svaka donacija nam je naravno dobrodošla, jesmo dobro opremljen vrtić, ali deca se raduju svakoj novoj igrački, svakoj novoj lopti ili bilo čemu što je novo, što do sada nisu videli u vrtiću. Donacija je u svakom slučaju dobrodošla i primljena sa velikom srećom i oduševljenjem – priča Zorka Turićanin – Kladušić, direktorica Dečjeg vrtića Markušica.

– Dečji Vrtić “Zlatokosa” u Borovu kao i ostali vrtići ovu 10., jubilarnu, Dečju olimpijadu realizovali smo sami u okviru svog vrtića. Pratili smo malo vremensku prognozu kako bi je realizovali na dvorištu, ipak je to veći prostor i lakše je organizovati sve igre koje su isplanirane. Za decu je to uvek veselje, radost, oni vole da učestvuju u svakoj sportskoj aktivnosti, pa tako i u ovoj koju smo pripremili u okviru Olimpijade. Sigurno da je lepše kada je to na jednom mestu kada su svi vrtići zajedno, kada imaju mogućnost da upoznaju drugare i nadamo se da će 11. Olimpijada biti u Vukovaru gde ćemo se moći svi družiti. Sigurno će nam puno značiti ova donacija i za opremanje soba dnevnog boravka, ali i za sportsku dvoranu. Budući da nam se u vrtiću trenutno sanira sportska dvorana – u pravo vreme, na pravom mestu, pravi poklon. – rekla je direktorica borovskog vrtića “Zlatokosa” Radmila Latas.

S.Vlaović