Vukovar: Završen projekat ”Pokloni mi osmeh II”

U Vukovaru je juče održana završna konferencija EU projekta ”Pokloni mi osmeh II”. Projekat je sufinansiran u 100% iznosu iz Evropskog socijalnog fonda na period od 18 meseci. Njegova ukupna vrednost je 4 miliona i 877 hiljada kuna. Prema rečima voditeljke projekta Mihaele Nović, putem projekta zaposleno je 57 žena koje su kroz 12 meseci pružale pomoć i podršku u kući za 408 krajnjih korisnika, osoba treće životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju.

– Ovaj projekat je vrlo uspešan. Aktivnosti projekta bile su zapošljavanje žena, edukacija, odnosno obrazovanje i osposobljavanje žena uključenih u projekat, te briga o krajnjim korisnicima sa isporukom higijenskih potrepština. Imali smo 20 žena koje se osposobljavaju, 10 ih se obrazovalo za nemački jezik, a 10 za cvećara-aranžera. Reakcije korisnika su uvek pozitivne zato što ih je većina sama i preko im je potrebna pomoć u ovo vreme kovida, tako da uprkos svim epidemiološkim merama niko nije ostao zakinut – rekla je Mihaela Nović.

– U ovom projektu sam tri godine jako sam zadovoljna i hvala svima što su nam omogućili taj projekat za stare i nemoćne ljude. Njima je to jako korisno i dobro, a i mi smo zaposlene. Pred penzijom sam, jako sam zadovoljna, čujem se sa mojim korisnicima. Jedva čekaju da ponovo sve počne, jako im falimo. Imam puno korisnika koji su sami, deca su im u inostranstvu i nemaju nikoga. Bila sam jedina koja im je otvarala vrata – ispričala nam je Marija Grličić, jedna od žena angažovanih u projektu.

Partner na projektima ”Zaželi” je Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Vukovar. Predstojnica područnog ureda Jasna Kolar navodi da je u prvoj fazi bilo zaposleno 229 žena, a u drugoj fazi 335 žena, što je porast od 47%. Kroz projekat su zaposlene žene starije od 50 godina koje pripadaju kategoriji teže zapošljivih.

– Žena je uopšteno preko 57%, a u unutar te grupe 37% žena su starije od 50 godina i kada još pogledamo da je 96% njih sa završenim osnovnim i srednjškolskim obrazovanjem onda vidimo kolika je ta ciljna grupa za ovaj projekat – rekla je Kolar.

U drugoj fazi je osim Grada Vukovara bilo uključeno i šest udruženja sa područja Vukovara kroz čije projekte je angažovano još 140 žena.