24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Žene s istoka: U Borovu održana druga radionica ukrašavanja predmeta dekupaž tehnikom

5 min read

U Borovu je sinoć održana osma od ukupno deset radionica ukrašavanja predmeta dekupaž tehnikom, koje na našem području organizuje Udruženje žena “Negoslavčanke” iz Negoslavaca, u okviru projekta “Žene sa istoka”. Realizacija projekta počela je 3. januara u Markušici, gde je i održana prva radionica.

Prva radionica u Borovu održana je 11. januara. Na drugoj radionici, u prostorijama biblioteke Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, učesnice su završile rad na ukrašavanju slavskih flaša. O svemu što nisu znale imale su priliku pitati Zoranu Petković iz Dalja, voditeljku ovih radionica.

– Dekupaž je tehnika ukrašavanja predmeta različitim vrstama papira. Kod nas je najpopularnije ukrašavanje salvetama, međutim mi smo se odlučili na ukrašavanje predmeta papirima, običnim papirom s motivima svetitelja. Ženama je to zanimljivo i srećne su što su naučile neku novu tehniku – rekla nam je Petkovićeva, koja je ukrašavanje predmeta ovom tehnikom usavršila u poslednjih sedam godina.

Sinoćnjoj radionici prisustvovale su i Bojana Simić iz Bršadina i Milka Lukić iz Borova, članice Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu.

– Zadovoljna sam i radionicom i druženjem. Svi su ljubazni – kaže Bojana.

– Mislim da je super u ova teška vremena da se ovako družimo, da popričamo jedni s drugima i naučimo nešto novo – priča Milka.

Koordinatorka Svetlana Antić iz Vukovara zadovoljna je odazivom žena sa istoka na aktivnosti ovog projekta, u koji su pored Negoslavčanki uključene i žene iz novoosnovanih Udruženja žena Markušica i Banovci, Udruženja žena “Jelica” iz Vukovara i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo.

– Najveća vrednost ovog projekta je što je usmeren na žene u ruralnim sredinama. Smatram da žene u našem društvu nisu dovoljno angažovane i priznate, što je prepoznalo i Srpsko narodno veće iz Zagreba, koje je podržalo ovaj projekat, da žene pokušamo organizovati i osnažiti kroz različite edukativne radionice. Neke će se pronaći u svemu ovome, naučiti nešto novo, neke od njih će možda pokrenuti i vlastiti posao – smatra Antićeva.

– Kroz dosadašnjih osam radionica u Markušici, Negoslavcima, Borovu, Vukovaru i Banovcima prošlo je 80 do 90 žena, saznajemo od voditeljke projekta Biljane Pejić, predsednice Udruženja žena “Negoslavčanke”.

– Ostale su nam još dve radionice dekupaža, u Banovcima i Negoslavcima. U februaru planiramo organizovati književne večeri poezije. Ova tematska radionica nosi naziv “Na kafi s Milicom Stojadinović Srpkinjom”. To je naša poznata pesnikinja, koja je živela i stvarala u 19. veku, pa je ovo prilika da naučimo više o njenom životu i radu. Time ćemo obeležiti i Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar – najavila je Pejićeva.

Do kraja juna, odnosno ovog projekta, u planu je i ciklus radionica “Na srpskom dvoru iz ženskog ugla” posvećen vladarkama iz srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića. Reč je o zapaženom programu borovske “Prosvjete”.

– Veseli nas učešće u ovom projektu. Našu radionicu prikazaćemo u Vukovaru, Banovcima, Markušici i Negoslavcima. U Borovu je dosad organizovana 10-ak puta. Radujemo se što i u ovoj godini naša radionica nastavlja “sa svojim životom” i da će u tom interaktivnom programu imati priliku da učestvuju i žene iz drugih mesta – napominje predsednica pododbora Borovo Radmila Latas.

Pored spomenutih, u sklopu ovog projekta biće organizovan i ciklus radionca “Čajanka s Desankom Maksimović” posvećenih jednoj od najpoznatijih i najvoljenijih srpskih pesnikinja, jednodnevni izlet – poseta manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini i Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju, kao i završno, zajedničko druženje uz prezentaciju rezultata projekta.

Projekat “Žene za istoka”, čiji je cilj povezivanje i osnaživanje žena, pripadnica ovdašnje srpske zajednice, sufinansira Srpsko narodno veće iz Zagreba, sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, a ukupna vrednost projekta je 120 hiljada kuna. 

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.