19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Zagrebu počela nastava na srpskom jeziku i ćirilici

3 min read

Na inicijativu Srpskog kulturnog društva ”Prosvjeta”, a uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, u Zagrebu je prvi put pokrenuta nastava Srpskog jezika i kulture po C modelu. Ovaj model manjinskog obrazovanja polaznicima nudi negovanje srpskog jezika i kulture, a obuhvaćeni su i sazdržaji iz istorije, geografije, muzičkog i likovnog. Nastavu za sada pohađa 15 učenika od 2. do 8. razreda. Prvi čas je održan 15.januara, saznajemo od Mirka Markovića, izvršnog sekretara za obrazovanje u Srpskom kulturnom društvu ”Posvjeta”.

– Ono što je važno reći da će nastava ići u dve škole, Osnovna škola Ivana Gundulića u Zagrebu i Osnovna škola Prečko i takođe u Zagrebu. Za sada imamo 15 učenika u te dve škole, a nastava će se odvijati za one učenike čijim roditeljima više odgovara radnim danom, nastava će biti radnim danom, a za one učenike kojima više odgovara subota, biće održana nastava subotom, tako da je 15. januara započela prva grupa svoju nastavu u Osnovnoj školi Ivana Gundulića. Obe škole su dobile saglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje programa predmeta ”Srpski jezik i kultura” i odgovarajuću satnicu koju su škole predložile, odnosno prosledile zahtev Ministarstvu da to bude odobreno – rekao je Marković.

Organizacija nastave na srpskom jeziku i ćirilici dobila je podršku Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba čiji su predstavnici uz predstavnike resornog ministarstva i ”Prosvjete” prisustvovali svečanom početku nastave. Marković ističe da će ”Prosvjeta” nakon Zagreba, ovakav vid nastave pokušati da obnovi u Rijeci gde je ranije postojala, te organizuje u Osijeku i Karlovcu.

– Ono što je sad nekakva mala prednost u odnosu na pre, a to je da je službeno objavljen kurikulum srpskog jezika i kulture za model C, kako za osnovne tako i za srednje škole. Po prvi put u novije vreme su pripremljeni udžbenici za taj nastavni predmet u 8 udženičkih kompleta. Oni su za roditelje i za učenike besplatni i škole će ih naručivati, odnosno već smo ih podelili učenicima kao i sve druge udžbenike. Nekoliko tih malih plusića se poklopilo, iako su okolnosti bile dosta nepovoljne zbog korone, nemogućnost skupljanja roditelja, sastanaka i bilo čega drugoga, ali smatramo da je to ipak uspeh Srpskog kulturnog društva ”Prosvjeta” , da po prvi puta krene organizovano učenje u školama i nadamo se da će se brzo i broj učenika uskoro povećati – rekao je Marković i poručio da je ovaj model nastave uključiv tako da su dobrodošli svi učenici bez obzira na nacionalnost.

Foto: SKD ”Prosvjeta”

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.