U Borovo stigao novi kamion za odvojeno prikupljanje otpada, investicija vredna 1,4 miliona kuna

Na reciklažno dvorište u Borovo danas je stiglo novo komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada. Više o ovoj investiciji saznali smo od direktorice opštinskog Komunalnog preduzeća “Eko-Dunav” Ljiljane Jakovljević.

– Investicija je vredna 1,4 miliona kuna. Finansirana je sredstvima Evropske unije, iz Kohezijskog fonda. Reč je o velikoj investiciji. Bez pomoći Fonda za zaštitu okoliša, koji je učestvovao u finansiranju sa 85 %, a s 15 % naša Opština Borovo, takva investicija za nas ne bi bila moguća. Nabavka novog kamiona omogućiće povećanje stope odvojeno sakupljenog otpada, odnosno smanjenje količine sakupljenog mešanog komunalnog otpada – rekla je u izjavi medijima direktorica “Eko-Dunava” Ljiljana Jakovljević.

Dobavljač kamiona marke MAN je firma “Gradatin” d.o.o. iz Sesveta s ispostavom u Našicama, čiji nas je predstavnik Ivan Belošević upoznao s tehničkim karakteristikama novog komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada.

– Vozilo u sebe može sabiti 90 kubika otpada. Kamion je marke MAN, nadogradnja je Faridova. I jedno i drugo, i servisno i prodajno, zastupano je kod nas 30 godina, tako da su u Borovu mirni što se toga tiče – rekao je Belošević, koji se zahvalio Opštini Borovo i komunalnom preduzeću “Eko-Dunav” na dugogodišnjoj, uspešnoj saradnji i čestitao im na povlačenju novca iz EU fondova.

Da će ova investicija unaprediti kvalitet usluge opštinskog komunalnog preduzeća “Eko-Dunav” smatra i načelnik Zoran Baćanović.

– Jačanjem ovih kapaciteta bićemo konkurentni i našim meštanima pružati kvalitetniju i sigurniju uslugu odvoza otpada. To je i naša zakonska obaveza. Opština Borovo od prvog dana vodi računa o održivom upravljanju otpadom i svim propisima koje nam zakon nalaže. Srećan sam što smo imali priliku realizovati ovaj projekat i što je u Borovo danas stigao novi kamion. Nadam se da će nas služiti narednih 10 do 15 godina – rekao je načelnik Baćanović.

Opštinsko komunalno preduzeće “Eko-Dunav” odvozi otpad iz oko 1.200 borovskih domaćinstava, a dosad je odvoz otpada bio organizovan polovnim kamionom. Pored zelenih kanti za mešani komunalni otpad i plavih kanti za papir, krajem prošle godine meštanima su podeljene i žute kante za plastiku, čime su stvoreni svi preduslovi za odvojeno prikupljanje i razvrstavanje otpada na kućnom pragu.

D.Z.