06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Za korisnike borovskog Kluba osoba treće dobi počele vežbe sa fizioterapeutom

3 min read

U borovskom Klubu osoba treće dobi u ponedeljak 17. januara počelo je provođenje vežbi koje su prilagođene dobi korisnika i njihovim mogućnostima, a navedenu aktivnost vodi volonterka fizioterapeutkinja Slađana Jaćimović.

– Što se tiče vežbi kombinujem ih zavisno od grupe s kojom radim, uvek vidim šta im treba. To su vežbe opsega pokreta za vratni deo kičme i vežbe za lumbalni deo kičme. Uključujemo i aerobne vežbe u skladu s njihovim mogućnostima jer je ipak reč o starijoj populaciji. Odazvalo se 15 korisnika, zainteresovani su vežbanje i za socijalnu uključenost, tako da sam ja zadovoljna – kaže pomenuta fizioterapeutkinja.


Kako su prošla prva dva dana vežbi, u izjavi za Radio Borovo rekla je voditeljka Kluba treće dobi Svetlana Ostojić.

– S obzirom da je ovo prva radna nedelja sa fizioterapeutom, da se vežbe odvijaju ponedeljkom, sredom i petkom od 14 do 15 sati, mogu reći da sam zadovoljna sa odazivom korisnika. U ponedeljak ih je bilo 15, a nadam se da će kroz buduće termine korisnika biti sve više jer su ove vežbe upravo namenjene njima i prilagođene su njihovim sposobnostima. Ne radimo samo na fizičkoj spremi i poboljšanju motoričkih radnji naših korisnika, kroz niz aktivnosti ćemo raditi i na njihovim kognitivnim sposobnostima jer nam je veoma važno da oni budu u kompletnoj fizičkoj, psihičkoj i mentalnoj spremi odlični – kaže je Ostojićeva koja je otkrila kada počinje aktivnost odlaska korisnika sa fizioterapeutom na bazen.

– Sa vežbama na bazenu je planirano da se počne 1. februara. Posete bazenu će biti jednom nedeljno u trajanju od sat vremena i isto tako pod stručnim nadzorom fizioterapeuta. I ove će vežbe biti prilagođene svim korisnicima i ono što smo ranije najavili, polaznici tih vežbi će dobiti svoj paket opreme koji će koristiti na bazenu. Paket opreme koji će svaki korisnik dobiti podrazumeva peškir, kupaći kostim i zaštitnu kapu za glavu koji ostaju korisnicima za neko drugo korištenje – pojašnjava Ostojićeva.
Anđelka Erceg, u Klub osoba treće dobi dolazi prema svojim mogućnostima, voli da se druži, upoznaje neke nove teme i ljude. U ovom zimskom periodu prija joj vežbanje uz fizioterapeutkinju, a inače voli da ispuni vreme uz bingo, karte i domine.


S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.