05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Baština: O nastavi na srpskom jeziku u Zagrebu, godišnjici mirne reintegracije, izgradnji Ukrajinskog doma i bogojavljenskom plivanju

2 min read

Danas je na programu prvo ovogodišnje izdanje Baštine, emisije nacionalnim manjinama. U emisiji donosimo:

U dve osnovne škole na području Zagreba po prvi put počela nastava Srpskog jezika i kulture. Nastavu na srpskom jeziku i pismu po modelu C za sada pohađa 15 učenika. Naš sagovornik biće Mirko Marković, izvršni sekretar za obrazovanje u Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta”.

Povodom godišnjice mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, Evropski dom Vukovar je organizovao panel-diskusiju na kojoj je predstavljena publikacija “Lica mirne reintegracije: priče običnih ljudi u neobičnom vremenu” novinarke Barbare Matejčić iz Splita.

Izgradnja Ukrajinskog doma u Vukovaru počela je pre deset godina, a u kojoj fazi se nalazi ovaj kapitalni projekat ukrajinske zajednice saznaćemo od Marije Semenjuk-Simeunović, sekretarke Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj i Kulturno-umetničkog društva “Ivan Franko”.

Povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja koji pravoslavni vernici obeležavaju 19.januara, u Trpinji je održano tradicionalno bogojavljensko plivanje. Donosimo reportažni zapis.

Baština je na programu u 12 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.