17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Trpinja: Za Časni krst plivala 53 takmičara, najbrži bio 11-godišnji Luka Nikolić iz Norveške

3 min read

U Trpinji je danas održano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst. Nakon liturgije u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg i osveštanja vode, učesnici plivanja i posetioci uputili su se na sportsko jezero “Panjik”. Ovogodišnje plivanje okupilo je 53 učesnika iz Trpinje, Vukovara, Dalja, Borova, Bobote, Vere, Pačetina, Gaboša i drugih sela, a do Časnog krsta prvi je doplivao 11-godišnji Luka koji inače živi u Norveškoj. Njegov otac Đorđe Nikolić objašnjava da Luka ne govori srpski jezik, ali ga privlače običaji i tradicija srpskog naroda.

– Živim u Norveškoj 16 godina, a došli smo u Trpinju na godinu dana da deca nauče srpski jezik. Žena mi je Norvežanka. Na plivanje smo došli jer nam je važna tradicija. Doći ćemo i na godinu da Luka preda Časni krst sledećem pobedniku – priča Đorđe i dodaje da im hladnoća ne predstavlja problem jer žive na severu Norveške gde je puno hladnije nego kod nas.

Inicijatori i pokretači Bogojavljenskog plivanja u Trpinji su Ljuban Vujanac i Uroš Narančić koji su godinama plivali u Dalju, Sremskoj Mitrovici i drugim mestima.

– Motiviše me to što je ovo jedan naš jako lep verski običaj. Simbolizuje krštenje Isusovo u reci Jordan, samo što je kod njih bilo toplije, nas hvata januar i minus, a kod njih je bilo leto…Mi smo čuvari srpske tradicije u zimskom periodu – priča Ljuban.
 
– Osećaj ne može da se opiše, jednostavno nemoguće je opisati…Motivišu me vera, tradicija, naši običaji koje treba negovati i poštovati – dodaje Uroš.

– Današnji praznik kao što mu samo ime govori Bogojavljenje ili na grčkom jeziku theophaneia ustvari označava javljanje Boga koji se javio u tri lica – Sin koji se krštava, Duh Sveti u vidu goluba koji sleće na Hrista i Bog Otac koji rečima “ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji” potvrđuje svako delo Hristovo ovde na zemlji. Upravo u tom kontekstu krštenja Hristovog, odnosno osvećivanja tokova Jordana i reka i celokupne tvorevine nastaje i ovaj običaj plivanja za Časni krst – objasnio je trpinjski paroh, protojerej Marko Šukunda koji je sve prisutne pozdravio sa “Bog se javi!”.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.