18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Psihologinje udruženja “Vukovarski leptirići” u okviru projekta “Roditeljstvo nije lako – podrška je potrebna svakako!” provode radionice podrške za roditelje

3 min read

Udruženje roditelja dece sa teškoćama u razvoju “Vukovarsaki leptirići” u okviru projekta “Roditeljstvo nije lako – podrška je potrebna svakako!” provodi radionice “Da je roditelj biti lako, roditelj bi bio svako!”.

– Ovaj projekat je zamišljen kako bi se pružila podrška roditeljima dece s teškoćama u razvoju jer su inače sve podrške usmerene na decu, a roditelje bi trebalo osnažiti za izazove s kojima se svakodnevno susreću. Odlučili smo provesti te radionice kako bi se savetovalo kako se nositi sa situacijama koje im se događaju – navodi psihologinja Majda Joha.
Raspored održavanja radionica biće na Facebook profilu udruženja “Vukovarski leptirići”. Za vreme održavanja radionica roditelji se ne moraju brinuti o tome ko će im čuvati decu jer su osigurali igraonicu za decu roditelja koji učestvuju na radionicama.

– Teme radionica usmerene su na učenje o stilovima roditeljstva, postavljanju granica, nošenju sa predrasudama i diskriminacijom kojoj su često izloženi, učenju o pravima koje roditelji i deca s teškoćama imaju u nošenju sa stresom i nekim neugodnim situacijama i neugodnim emocijama, a isto tako učićemo ih organizaciji vremena te im osvetiti da imaju pravo na slobodno vreme za sebe jer su roditelji, nekako uvek sebi na zadnjem mestu. Usputno ćemo ih učiti tehnikama opuštanja, komunikacijskin veštinama, poboljšanju odnosa sa partnerom i slično. Teme su dosta zanimljive, praktične i primenjive tako da ovim putem pozivam sve zainteresovane roditelje da nam se pridruže – poziva Joha.
Psihologinje Majda Joha i Samuela Sambunjak, kroz ovaj projekat do sada su provele dve radionice u Vukovaru i jednu u Iloku, gde je zabeležen veći odaziv.

– Hteli smo uključiti okolna mesta u kojima nema osigurane podrške za decu i roditelje tako da je to njima vrlo zanimljivo i potrebno pa se uključe samoinicijativno. U Vukovar na radionice većinom dolaze roditelji dece koji su korisnici našeg udruženja – zaključuje pomenuta psihologinja Majda Joha.
Kroz ovaj projekat, finansiran sredstvima Centralne državne kancelarije za demografiju i mlade te partnerstvo i podršku Gradu Iloku, počelo je i opremanje dečje igraonice u Iloku, a do sada je osiguran nameštaj, knjige, dečji stolovi i stolice te didaktička oprema.


S.M.
Foto: Udruženje “Vukovarsko leptirići”

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.