Zajedničko veće opština: Paketići za osnovce u nastavi na srpskom jeziku za Novu godinu po julijanskom kalendaru

Spread the love

Povodom Nove godine po julijanskom kalendaru, Zajedničko veće opština pripremilo je paketiće za blizu 1500 učenika od 1. do 8. razreda koji na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić paketiće je uručio direktorima osnovnih škola koji će ih narednih dana podeliti svojim učenicima.

Sredstva za ovu namenu osigurana su kroz Kancelariju za ljudska prava i prava nacionalnim manjina Vlade Republike Hrvatske, a uz slatkiše i školski pribor, novogodišnji paketići sadrže i posebno izdanje sveski sa znamenitim ličnostima kao što su Milutin Milanković, Josif Milovuk i Zaharije Orfelin.

– Napravljene su sveske sa našim poznatim ličnostima u cilju promocije našeg indentiteta, očuvanja kulture i na kraju krajeva kao poruka deci da završetkom obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu mogu ipak da postignu velike rezultate i danas-sutra da daju svoj doprinos u razvoju zajendice kao što su i ovi ljudi koji su na ovim sveskama – rekao je Drakulić podsetivši da je Zajedničko veće opština početkom školske godine već doniralo torbe i školski pribor đacima prvacima.

Ljiljana Sladić, direktorica Osnovne škole Markušica, zahvalila se Zajedničkom veću opština na donaciji koja će, kako je istakla, biti radost za svu decu. Ove školske godine Osnovnu školu Markušica pohađa 123 učenika. U taj broj ulaze i učenici područnih škola – 5 učenika dolazi iz područne škole Ostrovo, dok je 4 učenika iz područne škole Gaboš.

Povodom Pravoslavne nove godine predsednik Zajedničkog veća opština je uputio je novogodišnje želje zaposlenima u školama i svim učenicima.

S.Vlaović

Foto: www.zvo.hr