“Pronađena NEET” vukovarskog Proni centra: U potrazi za mladima u nepovoljnom položaju

Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar provodi projekat “Pronađena NEET” s ciljem da mlade osobe, s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koje se nalaze u nepovoljnom položaju uključe u programe obrazovanja, a zatim i na tržište rada. Više o projektu rekao nam je voditelj Proni centra Vukovar Goran Jelenić.

– Ovaj projekat ima za cilj pomoći svim mladim osobama u nepovoljnom položaju. NEET znači da su to mladi koji nisu na tržištu rada, koji nisu trenutno u nekoj obrazovnoj ustanovi, ne pohađaju školu, a isto tako nisu ni u kakvim drugim osposobljavanjima, edukacijama, treninzima i slično. Dakle, tu su negde među nama, ali nisu u sistemu. Zato ih je i teško pronaći, tako da smo u tom smislu i nazvali taj projekat da pronađemo tu nit i da nekako pomognemo mladima da se vrate u sistem što i jeste cilj ovog projekta – pojašnjava Jelenić.

Pronijev partner na ovom projektu je Pučko otvoreno učilište iz Osijeka koje nudi besplatne verifikovane programe osposobljavanja i prekvalifikacije za mlade.

– Programe koji se nude u koji mlade najviše privlače su računovodstveni programi. Tu su dva računovodstva: za mala preduzeća i knjigovođa za OPG-ove, što je zgodno za lokacije na ruralnom području gde OPG-ova ima puno. Zatim nešto što je aktuelno, a to su menadžeri i menadžerke za izradu i provođenje EU projekata. Zatim, popularna zanimanja negovateljke ili negovatelji, voćari i vinogradari, operateri na PC računaru, cvećari i aranžeri, a i grupni kurs Nemačkog jezika dosta je tražen – kaže Jelenić.

Planirano je da se kroz ovaj projekat edukuje 30 mladih osoba, ali prilikom njegovog provođenja Proni centar je naišao na izazov kako doći do mladih osoba koje nisu nigde registrovane.

— Nekada su često projekti bili usmereni na razvijanje nekakvih kompetencija mladih koji su nezaposleni ili dugotrajno nezaposleni tako da je onda bilo logično imati za partnera Zavod za zapošljavanje koji bi nam iz svoje baze ponudio određen broj mladih osoba ili ciljanu grupu s kojom se radi jer su bili u njihovoj evidenciji i moglo se na taj način raditi. Ovde je situacija drugačija, a utoliko je i izazov veći, tačnije, sve je postalo puno teže i komplikovanije, ali je važno da se dođe do tih mladih koji nisu nigde evidentirani. Stoga idem na sve stanice i pokušavam na sve načine, pa i onaj stari od usta do usta, kako bih došao do mladih ljudi koji su u dobi između 15 i 29 godina, što je važno da se naglasi, koji bi na ovaj način kroz ove aktivnosti i programe mogli ponovo pronaći sebe – rekao je za Radio Borovo, voditelj Proni centra za socijalno podučavanje Goran Jelenić.

Pored navedenih programa kroz projekat se nudi mogućnost uključivanja u radionice koje bi dodatno pomogle da mladi razviju značajne veštine i kompetencije za bolje uključivanje u posao.

Za one najupornije kroz projekat su osigurani i nagradni programi kojima žele još više motivisati mlade na uključivanje u projekat, a to je 5 besplatnih kurseva auto škole “B” kategorije. Stoga svi vi mladi ukoliko želite kroz par meseci da steknete novo zanimanje, da naučite neke nove veštine, da dobijete vozačku dozvolu i na taj način sebi omogućite lakše zapošljavanje javite se u Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar, na adresi 204. Vukovarske brigade broj 47, ili posetite njihovu mrežnu stranicu: Info Centar Za Mlade Vukovar.

S.M.