U hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu obeležen Badnji dan i dočekan Božić

Spread the love

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve juče je obeležen Badnji dan. Svečano je bilo i u hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu. Proslava Badnjaka u Borovu uz kolonu i vatromet ni ove godine nije bila održana zbog epidemioloških mera koje su na snazi. Nakon večernjeg bogosluženja, ispred hrama je zapaljeno badnje drvo koje simbolično označava svetlost, toplinu i porodično zajedništvo. Kako je ove godine protekao Badnji dan u izjavi za Radio Borovo rekao je drugi paroh borovski i starešina hrama Svetog Stefana jerej Dragan Serdar.

– Slava Bogu i ove godine smo obeležili predprazništvo rođenja Hristovog po okolnostima po kojima duže vreme živimo. Mogu da kažem da sam zadovoljan kako je proteklo današnje proslavljanje i obeležavanje Badnjeg dana. Sigurno da to nije onako kako priželjkujemo, ali s druge strane trebamo biti i Bogu blagodarni i na ovom načinu na koji smo mogli to da obavimo. A obavili smo na taj način da je ceo dan hram bio otvoren, narod je pristizao u lepom broju. Dolazili su ljudi u manjim grupicama, porodično da bi upalili sveću, da bi se pomolili pred ikonom praznika, da bi dobili Badnjak koji je jutros osvećen. To nas raduje jer, ipak, naš narod ne gubi iz vida tradiciju i važnost održavanja i obeležavanja ovako velikih i značajnih praznika za našu veru – kaže jerej Serdar koji smatra da su uspeli ispuniti epidemiološke mere koje je propisao Štab civilne zaštite jer se nisu stvarale gužve prilikom obeležavanja Badnjeg dana.

– Voleo bih da je obeležavanje Badnjeg dana bilo mnogo svečanije, ali s druge strane sada je možda akcenat više stavljen upravo na ono što i jeste suština praznika, a to je da se pomolimo Bogu u hramu Božjem i da se na neki način više fokusiramo na neke druge vrednosti koje nas trebaju krasiti u životu. To su mir, spokoj, ljubav koje treba da nas krase kao ljude i unutar svoje porodice i u međusobnim odnosima i mislim da ne trebamo biti nezadovoljni – smatra jerej Dragan Serdar.


Povodom današnjeg Praznika rođenja Hristovog – Božića, starešina borovskog hrama Dragan Serdar uputio je čestitku.

– Svim pravoslavnim hrišćanima, Srbima koji žive na ovim prostorima i uopšte svim pravoslavnim Hrišćanima koji danas slave roždestvo Hristovo, želim da pre svega, uputim poruku mira, ljubavi, sloge i međusobnog razumevanja. Mira u kući, u široj zajednici, mira u društvu i državi, mira u svetu. To je ono što nam je važno. Svi smo svedoci u kakvim vremenima živimo, sve manje ima ljubavi među ljudima, među narodima, poštovanja, sve je manje odnosa koji treba da krase ljude. Ovi su praznici upravo zato i važni da ih proslavljamo u suštini svojoj, a to su one poruke koje nam je Hristos dolaskom u svet i objavio i na neki način nam ostavio vrlo jasne smernice kako treba da se ponašamo kroz život, kako treba da hodamo, kako treba da se odnosimo jedni prema drugima. Ako se tih poruka držimo biće nam svima bolje. Sve dobro želimo, s našim tradicionalnim pozdravom Mir Božji, Hristos se rodi! – poručuje starešina hrama Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu jerej Dragan Serdar.

S.M.