Ministarstvo poljoprivrede: I u Vukovarsko-sremskoj županiji potvrđena visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1

Početkom ovog meseca potvrđeni su novi slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 kod četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke, Istarske županije i Vukovarsko- sremske županije.
Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Republici Hrvatskoj od 5. decembra 2021. godine na snazi stroge preventivne mere određene Naredbom o merama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mere propisane za celu zemlju odnose se na obavezno provođenje higijenskih i biosigurnosnih mera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se sprečio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi.
U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, veoma je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.
Ministarstvo poljoprivrede apeluje na odgovorno ponašanje svih vlasnika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi Naredbe kako bi se sprečila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje ove bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i privredi.
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala je 24-časovnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti kod divljih ptica, podsećaju iz Ministarstva poljoprivrede.