22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Započelo provođenje projekta “Žene sa istoka”, prva radionica održana u Markušici

5 min read

Radionicom izrade predmeta sa slavskim motivima u “dekupaž” tehnici, sinoć je u Markušici započelo provođenje projekta “Žene sa istoka” . Reč je o projektu čiji je nosilac Udruženje žena “Negoslavčanke”, a uključena su i udruženja žena “Banovčanke” iz Šidskih Banovaca, “Zlatne ruke” iz Markušice, “Jelica” iz Vukovara i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” podoodbor Borovo.

Projektom je predviđeno niz različitih kreativnih i edukativnih radionica koje će doprineti očuvanju identiteta, kulture i običaja pripadnika srpske zajednice na istoku Hrvatske.

– Sveukupno u tih 6 meseci odradićemo 34 radionice. Biće tu interesantnih radionica kao što su “dekupaž” i nova “kviling” tehnika ukrašavanja vaskršnjih jaja, a biće i edukativnih poput radionica o životu na Nemanjićkom dvoru iz ženskog ugla. Osim toga pripremile smo i radionice poetskih večeri pa će jedna od njih biti “Kafa sa Milicom Stojadinović Srpkinjom” gde će se interaktivno raditi sa ženama, čitaćemo poeziju, a pričaćemo i o životu pesnikinja – otkriva nam Svetlana Antić, koordinatorka projekta.

Radionice “dekupaža” koje će se održavati u svih pet sredina, što je ukupno deset radionica, vodi Zorana Petković iz Dalja.

– Dekupaž je tehnika oslikavanja predmeta različitim vrstama papira ili salveticama. Mi smo se ovaj put odlučili za ukrašavanje flaša papirom. U našem narodu su najpopularnije slavske flaše koje se ukrašavaju motivima svetitelja – pojašnjava Zorana Petković dodajući da se radi o složenom procesu koji zahteva vreme i strpljenje, ali da je ženama to zanimljvo.

Kristina Despotović, potpredsednica Udruženja “Zlatne ruke” ističe da su se žene iz Markušice rado odazvale ovom projektu.

– Mislim da je ovo dobar projekat i meni se baš sviđa. Mislim da ćemo svašta naučiti, da će se žene povezati međusobno, družiti, upoznavati… Nama je jako važno da nam opstane udruženje koje smo nedavno osnovali. Nadam se da ćemo i mi možda jednog dana biti voditeljke nekog projekta – kaže 21-godišnja Kristina. Svetlana Blagojević se s “dekupažom “susrela prvi put, a slavsku flašu će ukrasiti ikonicom svoje krsne slave Svetog Nikole. Za razliku od nje Mira Trepić ima dosta iskustva u raznim kreacijama.

– Šijem, pravim figure od stiropora, od šuške pravim lutkice, od teksasa se svašta može napraviti. Sviđa mi se da iskoristim nešto, jako volim reciklažu, sve skupljam i sve obrađujem, prerađujem. Od svega se nešto može napraviti, mogu se napraviti ukrasni predmeti, ali i za upotrebu – priča Mira.

Projektom “Žene sa istoka” biće obuhvaćeno oko stotinu žena. Biljana Pejić, predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” i voditeljka projekta “Žene sa istoka” zadovoljna je odazivom žena iz Markušice.

– S obzirom na to da smo još uvek u novogodišnjoj atmosferi, ova radionica nam je došla stvarno u najbolje moguće doba i žene su izuzetno raspoložene. Odlučile smo da prva od 34 radionice bude održana u Markušici jer je njihovo udruženje žena tek osnovano i ovo im je vetar u leđa i dobra inicijativa za naredne aktivnosti koje žele provoditi, a mi ćemo im svakako biti podrška u budućem radu. Kroz ovaj projekat očekujemo da će okvirno proći oko 100 žena iz Banovaca, Borova, Markušice, Vukovara i Negoslavaca. Od tog broja očekujemo da će barem deset odsto žena aktivno preuzeti nekakvu ulogu u lokalnoj zajednici, preuzeti inicijativu na sebe i naprosto pokrenuti neke stvari sa mrtve tačke. Ovo su “ruralne” sredine i ovakve vrste aktivnosti su ženama dobra motivacija da preduzmu nešto same za sebe. Cilj projekta je svakako da izvučemo žene iz neke letargije, žene su i preopterećene jer su istovremeno i domaćice, i majke, neke su i zaposlene, tako da udruženja žena treba da budu mesto gde mogu da se druže, kreativno provode vreme, putuju, da koriste svoje slobodno vreme kako je njima najbolje i najpotrebnije – zaključuje Biljana Pejić.

Iduća radionica na rasporedu je večeras u Šidskim Banovcima. Projekat je nastao na incijativu saborske zastupnice Dragane Jeckov koja je na početku radionice pozdravila sve učesnice, a finansira ga Srpsko narodno veće sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.