Na osječkom području trihinelom zaraženo devet osoba

Na osječkom području zasad je utvrđeno devet slučajeva zaraze trihinelom. Kako saznaje Televizija Slavonije i Baranje (STV) prvi slučajevi zabeleženi su u nedelji uoči Božića, kada su se oboleli počeli javljati Infektivnoj klinici KBC-a Osijek.

– Odmah su alarmirane sve merodavne službe, ali i obavešteni lekari porodične medicine. Svi evidentirani slučajevi su iz okoline Osijeka, a meso nije prošlo veterinarski pregled – rekao je za STV dr. Nikola Kraljik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. 

Pretpostavlja se, navode, da je reč o istom izvoru zaraze, a sve je prijavljeno i policiji, koja je pokrenula kriminalističku istragu.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da Državni inspektorat Republike Hrvatske obaveštava potrošače da su na tržnici Osijek od oktobra do kraja decembra 2021. godine na tržište stavljeni suhomesnati proizvodi (kulenova seka, kobasice, slanina) proizvedeni u domaćinstvu Savo Nedić iz Bobote, u kojima je utvrđen parazit Trichinella spiralis.

Navodi se da postoji mogućnost pojave trihineloze kod osoba koje su direktno konzumirale kupljene suhomesnate proizvode ili ih nisu na zadovoljavajući način termički obradili.

Bolest se manifestuje neugodnim osećajem u stomaku, grčevima, prolivom, bolom u mišićima (pogotovo u onim koji učestvuju u disanju i žvakanju ili velikim, često korištenim mišićima) te temperaturom.

Foto (ilustracija): Ministarstvo poljoprivrede