Dodelom 25.000 kuna za kupovinu kuće Opština Negoslavci potiče mlade da ostanu u toj opštini

U Negoslavcima je danas upriličeno potpisivanje ugovora s osam mladih porodica, koje su zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz budžeta Opštine Negoslavci ostvarile pravo na stambeno zbrinjavanje. Javni poziv objavljen je 30. novembra, a Opština Negoslavci je za tu namenu obezbedila iznos od ukupno 200 hiljada kuna ili 25 hiljada kuna po korisniku.

– Naša komisija je uredno pregledala dokumentaciju, napravljeni su rang lista i bodovanje i osam porodica je osiguralo po 25 hiljada kuna, koliko je bilo i predviđeno za jednu porodicu. Radi se o sufinansiranju kupovine kuće za mlade porodice do 40 godina starosti. Ove demografske mere pokrenuli smo prošle godine, sa ciljem da prvo sprečimo raseljavanje na području Negoslavaca, kao i da omogućimo novo naseljavanje. Zadovoljni smo zato što vidimo da naše mere daju, rekao bih, očekivane rezultate. I prošle godine smo potpisali ugovore za pet kuća, ove godine još dodatno za osam. Znamo da se i pored ovog broja kuća, određeni broj kuća na području Negoslavaca kupio, što je dobro i mi smo tome, na kraju krajeva i težili. Rekli smo da u fokus stavljamo, pre svega zadržavanje ljudi na području Negoslavaca – rekao je u izjavi medijima načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

Na javni poziv javila se i Milica Šarčević – Tunjić sa suprugom Josipom.

– Uslove nije bilo teško ispuniti, a podrška opštine mnogo znači posebno zato što smo se suprug i ja venčali u septembru, a preselili smo se u julu, tako da je ovo za nas veliki korak. Suprug je u sportu, ja sam ovde u kulturi i prosveti tako da stvarno imamo želju ovde da ostanemo i živimo. Mnogo nam znači ova podrška – priča Milica Šarčević Tunjić.

Budućnost u Negoslavcima planira i Nebojša Lukić.

– Ova mera će nam dobro doći. Iznos od 25 hiljada kuna je stvarno veliki iznos i hvala opštini. Taj iznos ćemo iskoristiti u svrhe obnove kuće, na prozore ili grejanje. Gledaćemo da uselimo u kuću kroz ovu godinu, možda sledeću jer tu vidimo svoju budućnost – kaže Nebojša Lukić.

Pored ove demografske mere, Opština Negoslavci potiče i privredu, a konkurs za mere koje su usmerene na privrednike otvoren je do kraja godine, a kako kaže načelnik Jeckov u sledećeoj godini biće povećana i naknada za novorođenče sa 2 hiljade na 5 hiljada kuna.

S.M.