Nakon prekida u sredu, Gradsko veće Vukovara danas nastavilo poslednje ovogodišnje zasedanje

Danas je nastavljena sednica Gradskog veća Vukovara koja je prošle srede prekinuta i odgođena zbog toga što je vladajuća većina zajedno sa predsednikom Veća srušila kvorum. Podsećamo, većnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović nije došao na zasedanje Gradskog veća jer je bio u pritvoru, zbog čega su većnici većine zatražili pauzu nakon koje se više nisu pojavili u sali Rodne kuće Lavoslava Ružičke. Uoči današnjeg nastavka sednice, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava se u izjavi medijima osvrnuo na privođenje Savanovića tvrdeći da je reč o zloupotrebi policije u političke svrhe.

– Da sam na poziciji da odlučujem, nekome bi padale glave zbog ovoga. Neko bi se naučio da je, posebno kad je u pitanju pripadnik zakonodavne vlasti pa taman i na lokalnom nivou, minimum pristojnosti poslati poziv nekome pa da se u slučaju sprečenosti može neodazvati odnosno opravdati, posebno u slučaju kada se pokaže da dotični većnik uopšte nije bio prisutan inkriminirajućem događaju. Ali, to je tako kad imate države poput Koreje, Hrvatske, Plenkovićeve Hrvatske, koja zloupotrebljava Ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju kako bi ostvarila političke ciljeve – izjavio je Penava.

U HDZ-u su izrazili sumnju u legalnost i zakonitost ove sednice Gradskog veća zbog čega će , kako je najavio većnik Nikola Mažar, zatražiti tumačenje nadležnih institucija.

– U skladu sa člankom 72. Poslovnika Gradskog veća Vukovar, stavak 1. i stavak 5. su eksplicitni. Dakle, predsednik Gradskog veća je taj koji može raspustiti sednicu , koji može utvrditi kvorum i reći da li se sednica prekida ili nastavlja. Nikakav službenik grada, koji nema većnički mandat, ne može to učiniti. Mi smo zadnji put svedočili sramoti. Ne samo da su ostavljeni gradski većnici, ne samo da su ostavljeni građani grada Vukovara, ne samo da se to nije dogodilo zbog više sile nego su se vladajući većnici razbežali po terasama okolnih kafića, a danas će nastaviti sednicu kao da ništa nije bilo – kazao je Mažar u izjavi medijima, uoči sednice Gradskog veća.

Predsednik Gradskog veća Vukovara Željko Sabo izjavio je da oko prekidanja i nastavka sednice nema ništa sporno te pozvao opozicione većnike na zajedništvo u cilju razvoja Vukovara.

– Da u jednom zajedništvu gledamo koji su to projekti koje možemo ostvariti u Vukovaru , a oni su u poziciji na državnom nivou da mogu pomoći i da grad Vukovar ne bude kažnjen zbog eventualnih nesuglasica i zato što u Vukovaru nije HDZ na vlasti – poručio je Sabo.

Na početku sednice vukovarskog Gradskog veća, gradonačelnik Penava je sa dnevnog reda povukao tačke koje se odnose na davanje predloga o imenovanju direktora Tehnostana i Vukovarskog vodotornja jer je na snagu stupio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Usvojeni su izveštaji o radu u prošloj godini: Vukovarske razvojne agencije, Vukovarske privredne zone, Vodovoda, Tehnostana, Komunalca, Sportskih objekata i drugih firmi u gradskom vlasništvu.

Većnik SDSS-a Dejan Drakulić je prokomentarisao dobiti nekih gradskih firmi ocenivši da su građani preplatili njihove usluge.

– Gradske firme su firme građana. Tu je Grad Vukovar neko ko finansijski podržava te firme ili one obavljaju poslove za Grad. Mislim da prevelika dobit ne može biti prioritet. Ne može neko da ošteti građane za milion i 115 hiljada kuna koliko iznosi dobit Tehnostana. Kad kažem “ošteti” mislim da su građani preplatili određene usluge i da je zbog toga ta firma ostvarila dobit. Smatram da bi gradske firme trebale biti, ne socijalnog karaktera, ali moraju imati određenu meru za dobrobit građana kako bi im pružila dobru i kvalitetnu usluge, a ne da na njima zarađuje – smatra Drakulić.

Gradsko veće Vukovara je na poslednjoj ovogodišnjoj sednici usvojilo rebalans budžeta za 2021. godinu koji je umanjen za 180 miliona kuna.

– Ovde je reč o jednoj tehničkoj stvari gde mi podvlačimo crtu i poravnavamo budžet za ovu godinu, četiri dana pred sam kraj godine, kako bi bili zakonski i normativno korektni. Mišljenja i susreti sa mojim građanima, rezultati koji su ostvareni na izborima govore o jednom radu i zapravo to mišljenje govori više od bilo čega što bih ja sad nmogao reći pred kamerama – kazao je gradonačelnik Ivan Penava.

HDZ-ov Nikola Mažar smatra da je razlika između planiranog i ostvarenog budžeta ipak prevelika.

– Tu se nameću tri pitanja da li gradonačelnik i nadležne gradske institucije ne znaju, ne mogu ili ne žele napraviti realan i stvaran budžet, da li se sada vidi ono što smo tvrdili da se samo mažu oči Vukovarcima, sa 513 miliona kuna budžet je pao na 300 i nešto miliona kuna. Ili se iza toga krije nešto ozbiljnije, a to je da gradonačelnik može raspolagati do 5 odsto vrednosti budžeta bez Gradskog veća, a 5 odsto od 513 miliona i 5 odsto od 300 miliona kuna nije jednako – istakao je Mažar.

D.B.