Skupština ZVO usvojila Operativni plan rada i finansijski plan za 2022. godinu

U Srpskom domu u Vukovaru u četvrtak uveče održana je 2. redovna sednica Skupštine Zajedničkog veća opština na kojoj je, između ostalog, usvojen Operativni plan rada i finansijski plan za 2022. godinu, težak više od 18,3 miliona kuna.

– I u 2022. godini nastavićemo sa dosadašnjim aktivnostima. Nastojaćemo da proširimo programe koji omogućavaju našim građanima bolji život, a našim đacima bolje obrazovanje. Suština rada ZVO je praćenje stanja prava, ne samo ljudskih prava, već i prava iz domena obrazovanja. Cilj nam je unapređenje položaja pripadnika naše zajednice na području delovanja ZVO, odnosno u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji i, naravno, jačanje naših organizacija i povezivanje privrednika. Srpski kulturni centar Vukovar, ustanova u kulturi, čiji je osnivač ZVO, radi jedan izuzetno važan posao na digitalizaciji arhivske građe. To su zaista važne stvari kojima se bavi ZVO – rekao je u izjavi medijima Dejan Drakulić, predsednik ove krovne institucije manjinske samouprave Srba na istoku Hrvatske, koji je tu funkciju preuzeo ovog leta. Drakulić se posebno zahvalio Klubu zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru i matičnoj državi Srbiji na pomoći i podršci u radu.

Na sednici su usvojene i izmene i dopune Statuta Zajedničkog veća opština. Usvojen je i Plan i program rada i finansijski plan za 2022. Srpskog kulturnog centra Vukovar. Skupština je dala saglasnost i na Odluku o osnivanju ustanove u kulturi Srpski dom, a za članove Upravnog veća ove ustanove, ispred Zajedničkog veća opština, imenovani su Dejan Drakulić i Vojislav Stanimirović.

Za novog predsednika Odbora za ljudska prava izabran je pravnik Miloš Ratković iz Svinjarevaca, a za novu predsednicu Odbora za privredu ekonomistkinja Nikolina Gotovac iz Uglješa.

– Zalagaću se za što bolji položaj ovdašnje srpske zajednice i za ostvarivanje manjinskih prava, koja su garantovana Ustavom Republike Hrvatske – rekao je Ratković u izjavi za Radio Borovo.

Prioritet u radu Odbora za privredu biće umrežavanje privrednika, kako unutar Hrvatske, tako i sa privrednicima iz Republike Srbije.

– Cilj tog umrežavanja je da naši privrednici budu prepoznatljivi i konkurentni sa svojim proizvodima, da stvorimo što bolji životni standard i podignemo ekonomsku moć u našoj zajednici, prvenstveno na području delovanja ZVO – poručila je novoizabrana predsednica Odbora za privedu ZVO Nikolina Gotovac.

Odlukom Skupštine ZVO, Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština i dalje će voditi Milica Stojanović, a Odbor za kulturu i sport Nebojša Vidović. Na čelu Odbora za medije ostaje Srđan Kolar.

Na sednici su verifikovani i mandati četvero većnika iz Nijemaca, Tompojevaca, Bogdanovaca i Tovarnika, tako da Skupština Zajedničkog veća opština u 7. sazivu ima ukupno 28 članova.

D.Z.