“Mostovi prijateljstva” povezali mlade folkloraše iz Vukovara i Novog Sada

Međunarodni susret dečjih foklornih grupa pod nazivom “Festival mladih Vukovar – Mostovi prijateljstva” održan je sinoć u Hrvatskom domu u Vukovaru. Ovo je četvrti Festival koji organizuje Kulturno-umetničko društvo “Sloga” iz Vukovara uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

“Sloga” koja je prošle godine proslavila 100 godina postojanja, danas ima oko 90 članova, u folklornoj i tamburaškoj grupi te etno sekciji. I ova pandemijska godina je bila teška, ali su svi planirani programi uspešno realizovani, ističe predsednik Društva Branislav Bijelić.

– Kruna svega toga je ovaj Festival mladih 2021. godine na kojem ćemo prikazati sve ono što smo radili tokom ove godine. Tu će biti i naši gosti Akademski KUD iz Novog Sada “Sonja Marinković”, biće tu i naš Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, kao i naši vokalni solisti – rekao je Bijelić uoči koncerta izrazivši zadovoljstvo što se sve više dece i mladih uključuje u folklor.

Koncert je započeo spletom igara iz Srbije “Pošla cura na prelo” koje je izvela “Slogina” najmlađa folklorna grupa, Ansambl narodnih igara predstavio se “Igrama iz okoline Užica”, a gosti iz Novog Sada koji su u Vukovar došli s 12 parova igrača i 10 članova orkestra, predstavili su se Igrama iz Bačke i Igrama iz Bele Palanke.

– Akademsko kulturno-umetničko društvo “Sonja Marinković” je studentsko društvo Univerziteta u Novom Sadu tako da imamo dosta članova.  Izvođački prvi sastav broji 22 para, tu nam je mlađi pripremni sastav, zatim dva dečja sastava, škola folklora, a pored ansambla imamo i dramsku studio, hor, orkestar harmonika – kaže umetnički rukovodilac je Lazar Brkić.


U programu su učestvovali i vokalni solisti Živojin Jergić, Milisav Petković i Aleksandra Saška Padrov.

– Večeras dolazim u svoj dragi grad u kome sam se rodila, gde sam se školovala, gde sam završila i nižu muzičku školu i gde sam započela svoje prve muzičke korake. Od pre 15 godina sam i solista ovog našeg KUD-a, večeras sam došla kao gost tako da sam, zaista srećna i zahvalna što su me pozvali i uvek ću rado doći u svoj Vukovar. Apsolutno je važno da mladi ljudi koji dolaze uče od nas, da se tradicija čuva, da se pamti šta je stvarano i da se prenosi na kolena na koleno, kako je nekada bilo da tako bude i danas. Hvala svima koji su se potrudili da se ovo realizuje i da se ovo održava – poručila je Aleksandra Padrov.

S.Mijatović