12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Borovo će i u 2022. godini s više od milion kuna poticati privredu i stambeno zbrinjavanje

7 min read

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojene su izmene i dopune opštinskog budžeta za 2021. godinu, koji je umanjen za iznos od 7 miliona i 396 hiljada kuna, tako da novi plan iznosi 15 miliona i 916 hiljada kuna. Iako ove godine nisu realizovani neki planirani, kapitalni projekti, poput nabavke novog komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada, načelnik Zoran Baćanović zadovoljan je finansijskim poslovanjem Opštine Borovo.

-Samo za subvencije postojećim, ali i novim privrednim subjektima, stambeno zbrinjavanje mladih porodica i božićnice borovskim penzionerima izdvojeno je više od dva i po miliona kuna – rekao je načelnik Baćanović na sinoćnjoj sednici.

Podsetio je da je bespovratne potpore ove godine dobilo 55 obrtnika, 50 postojećih i pet novootvorenih obrta i osam OPG-ova. Opština je sufinansirala sa po 30 hiljada kuna stambeno zbrinjavanje 11 mladih porodica, koje su kupile kuću u Borovu, a još dva ugovora čekaju na potpis. S tom praksom nastaviće se i u 2022. godini.

Jednoglasno je usvojen i budžet za 2022. godinu u planiranom iznosu od 22 miliona i 730 hiljada kuna. U okviru budžeta za iduću godinu obezbeđena su sredstva za novi Program poticanja privrede i stambenog zbrinjavanja u Opštini Borovo za 2022. godinu, težak milion i 50 hiljada kuna, kojim je za subvencije poljoprivrednicima planiran iznos od ukupno 150 hiljada kuna, za subvencije poslovnim subjektima, obrtima i trgovačkim društvima iznos od 500 hiljada kuna, a za novootvorene poslovne subjekte iznos od 100 hiljada kuna. Za stambeno zbrinjavanje mladih porodica u idućoj godini predviđena su sredstva u ukupnom iznosu do 300 hiljada kuna.

– Naglasak u idućoj godini biće na zapošljavanju, odnosno poticanju privrednih subjekata, koji su korisnici bespovratnih sredstava, da otvaraju nova radna mesta. Uslovi, kriterijumi i postupak za realizaciju programa biće propisani posebnim pravilnicima, koje će Opštinsko veće doneti na sledećoj sednici, krajem januara ili početkom februara iduće godine – najavio je Baćanović.

Donošenje Programa poticanja privrede i stambenog zbrinjavanja u Opštini Borovo za 2022. godinu i budžeta za iduću godinu u planiranom iznosu od 22,7 miliona kuna pozdravio je u izjavi za Radio Borovo i nezavisni većnik Željko Lukić, ispred Kluba većnika nezavisne liste Željko Lukić i Demokratskog saveza Srba.

– Zadovoljni smo s planiranim poticajima u budžetu za 2022. godinu, koja će po svim pokazateljima biti izazovna. U Veću smo imali korektan odnos. Neka tako i ostane. To je u interesu svih nas koji živimo u Borovu. Svim stanovnicima Borova želim srećnu i uspešnu 2022. godinu – rekao je u izjavi za Radio Borovo nezavisni Željko Lukić.

Konstruktivnim radom Opštinskog veća zadovoljan je i Dušan Latas, predsednik Kluba većnika SDSS-a.

– Mislim da svi možemo biti zadovoljni. I mi većnici SDSS-a, ali i ostali članovi ovog predstavničkog tela. Smatram da smo svi dali svoj doprinos u donošenju odluka koje je opštinski načelnik izvršavao. Posebno mi je drago što se od ove godine snažnije podržavaju ne samo građevinski zahvati na području Opštine Borovo već i mere koje su usmerene ka poboljšanju standarda, kako naših ljudi koji su socijalno ugroženi, tako i poljoprivrednika, privrednika, mladih i penzionera, kroz sve one mere koje su doprinele da se deo sredstava iz opštinskog budžeta usmeri prema građanima – rekao je Latas.

Rad Opštinskog veća Opštine Borovo u novom sazivu i 2021. godini pohvalio je i predsednik ovog predstavničkog tela Duško Drobić.

– Mogu reći da je više od 99 odsto odluka doneto jednoglasno u interesu ovog mesta i njegovih ljudi. Zadovoljan sam konstruktivnim radom ovog Veća i verujem da ćemo tako nastaviti – poručio je Drobić.

Kada je reč o daljnjoj izgradnji u Borovu prioritet u 2022. godini biće uređenje centra mesta, odnosno šetališne zone. Za nastavak generalne obnove hrama Svetog Stefana planirana su sredstva u iznosu od 600 hiljada kuna. Predviđena su i sredstva za projektovanje nove upravne zgrade FK “Sloga” Borovo, kao i za projektnu dokumentaciju za izgradnju šetališta uz Dunav i za sanaciju stare škole, odnosno Doma penzionera, koja će, kako je rečeno, biti obnovljena iz temelja. U planu za iduću godinu je i završetak trenč silosa za građevinski otpad na reciklažnom dvorištu u Borovu, nabavka novog komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada, a Opština Borovo sufinansiraće i projekat Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, koji se odnosi na izgradnju poligona za decu i mlade. U 2022. godini planiran je i završetak modernizacije javne rasvete u još nekoliko ulica u Borovu, u kojima postojeća rasvetna tela nisu zamenjena novom LED rasvetom, a u planu je i nastavak izgradnje pešaških staza.

Iako je u Borovu u potpunosti izgrađena kanalizaciona mreža borovska domaćinstva još nisu priključena na kanalizaciju jer u sklopu evropskog projekta, čiji je nosilac Grad Vukovar, nije završena izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji “Petri skela” u Vukovaru. Završetak izgradnje očekuje se sredinom iduće godine, rekao je na sednici načelnik Zoran Baćanović.

– Prema poslednjim informacijama iz Vodovoda Grada Vukovara izgradnja tog uređaja ide dobrom dinamikom i imamo uveravanja da će taj posao biti završen do juna. Ako tako bude, u drugoj polovini iduće godine možemo očekivati prve priključke na kanalizacionu mrežu. To je nešto što naši meštani željno očekuju – rekao je načelnik Baćanović, podsetivši da je i u budžetu za iduću godinu planirana stavka za subvencionu meru, kojom će Opština Borovo sufinansirati priključak na kanalizaciju u iznosu od 500 kuna po domaćinstvu.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link