SKD “Prosvjeta”: Javni poziv za predlaganje kandidata za dodelu godišnjih nagrada i priznanja

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” raspisalo je javni poziv za predlaganje kandidata za dodelu godišnjih nagrada i priznanja za 2021. godinu.

“Sava Mrkalj” je godišnja nagrada za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj. Za nagradu ravnopravno konkurišu autori svih vidova kulturnog stvaralaštva i istaknuti organizatori kulturnog života srpskog naroda. Nagrađuje se delo (knjiga, film, predstava, manifestacija) iz 2021. godine, ali i celoviti doprinos kulturnom stvaralaštvu. Nagrada se sastoji iz umetničkog reljefa sa likom Save Mrkalja, kako ga je zamislio i stvorio Vojin Bakić i novčanog iznosa o kojem odlučuje Glavni odbor.

“Desanka Đorđević” je godišnja nagrada pojedincu za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

“Zlatna značka” je godišnje priznanje koje se dodeljuje u posebnim prilikama istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima izvan redova srpske zajednice koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva.

“Povelja Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” je godišnje priznanje koje se dodeljuje institucijama za doprinos radu i razvoju programa društva.

Ovim putem pozivaju sve pododbore, pojedince i institucije da Glavnom odboru Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” upute svoje predloge za dodelu godišnjih nagrada i priznanja za 2021. godinu. Da bi prijedlog bio razmatran mora sadržavati iscrpno obrazloženje u kojim je, pored ostalog, predlagač dužan ukazati na dosadašnje javne ocene rada predloženog autora u srpskoj i/ili hrvatskoj kulturi.

Godišnje nagrade i priznanja SKD “Prosvjeta” biće svečano uručeni dobitnicima na Dan Društva Svetog Save 27. januara 2022. godine.

Predlozi se primaju do 15. januara 2022. i mogu se dostaviti na e-mail skdprosvjeta@skdprosvjeta.com, a naknadno poštom na adresu: SKD “Prosvjeta”, Berislavićeva 10, pp 739, 10000 Zagreb ili predati u upravi Društva na adresi: Berislavićeva 10, Zagreb.