RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana završna konferencija EU projekta „Sinergijsko razvojni centar – Ekonomska škola Vukovar”

3 min read

U Ekonomskoj školi Vukovar danas je održana završna konferencija projekta „Sinergijsko razvojni centar – Ekonomska škola Vukovar”. Projekat je trajao dve godine, a njegova vrednost je milion i 430 hiljada kuna. Voditeljka ovog projekta je direktorica škole Jelena Vinaj.

– Prva godina je bila prvenstveno za nabavku opreme i početak rada Centra kako bi mogli u drugoj godini ispuniti sve ono što smo pred sebe stavili, zacrtali i planirali projektom. U drugoj godini uspeli smo osnovati i razviti naš Sinergijsko razvojni centar, koji je glavni cilj projekta. Uspeli smo napraviti plan i program rada centra i početi sa provođenjem edukacija za mlade, za nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe s područja Grada Vukovara. U sklopu ovog projekta ispitali smo prvenstveno poslovno tržište na području Vukovara, da vidimo sa čime možemo našim korisnicima centra i učesnicima pomoći i koje ih konkretne teme zanimaju kako bi im što lakše omogućili pronalazak posla i zapošljavanja, tako da su povratne informacije pun pogodak – kaže voditeljka projekta i direktorica škole Jelena Vinaj.

U ovom projektu je učestvovalo 40 učenika Ekonomske škole Vukovar, koji su prošli dva ciklusa edukacije po osam dana, 10 mladih osoba i 10 nezaposlenih ili dugotrajno nezaposlenih osoba, s područja Grada Vukovara. Kroz projekat je adaptiran i opremljen prostor školskog radija.

– Istražili smo tržište i shvatili smo šta je potrebno da učesnicima projekta predstavimo da povećamo zapošljivost u Vukovaru tako da su radionice bile od upoznavanja sa biroom rada, preko predstavljanja poslodavcu kroz pisanje životopisa, zamolbe, razgovora s poslodavcem. Zatim radionice za povećanje motivacije, edukacije o preduzetništvu, pokretanju start-up-ova i na kraju pisanje poslovnog plana, što smatramo jako bitnim za oni koji žele da pokrenu neko samozaposlenje – kaže koordinatorka provođenja projekta je Aleksandra Andrijanić koja smatra da su preduzetničke radionice za učenike bile najkorisnije jer su im na edukacijama proširili znanje o preduzetničkim planovima o kojima se ne uči na redovnoj nastavi.

Na konferenciji se prisutnima obratila pročelnica za obrazovanje Vukovarsko-sremske županije Jadrana Mustapić Karlić koja je pohvalila ovaj projekat.

– To je jedna sjajna priča da može biti samo poticaj drugim školama da i one krenu tim putem. Dobiti milion i 430 hiljada bespovratnih sredstava za potrebe škole, za potrebe grada, za potrebe učenika, to zaista puno znači. Infrastruktura, oprema i radio to su sve bitne stvari koje će, verujem naići na odjek kod učenika koji žele da upišu ovu školu – zaključuje Mustapić Karlić.

Tekst i foto: S. Mijatović

| Newsphere by AF themes.