12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Galeriji OŠ Borovo otvorena izložba slika s 30. Međunarodne likovne kolonije

4 min read

U Galeriji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” pri Osnovnoj školi Borovo u ponedeljak je otvorena izložba slika. Većina radova je s ovogodišnje, 30. Međunarodne likovne kolonije, koja je u Borovu održana od 3. do 5. septembra, ističe predsednik društva Rado Bosić.
 
– U Galeriji je izloženo 76 umetničkih dela, 48 radova je s ovogodišnje kolonije, a ostalo sa prijašnjih saziva. Slike su u tehnici ulja na platnu i akrila na platnu, zatim tu je i jedan duborez i bista Save Šumanovića koju je izradio Mićun Nenezić. Ta bista ostaje trajno u Galeriji, budući da naša likovna sekcija nosi ime ovog slikara. Izložba će biti otvorena tri dana, zaključno sa sredom, od 17 do 19 časova pa pozivam zainteresovane da dođu i posete izložbu – rekao nam je Bosić.


 Ideja o izradi biste Save Šumanovića javila se još 1989. godine, kada je osnovano likovno društvo u Borovu, danas likovna sekcija borovskog KUD-a, koja nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka, ističe autor Mićun Nenezić. Vajarstvom se bavi od 60-ih godina prošlog veka.
 
– Ova Galerija je najpogodnije mesto za bistu Save Šumanovića. S obzirom da je pri školi i da pored nje svaki dan prolaze učenici i nastavnici smatram da će se na taj način proširiti krug interesovanja za ličnost i delo Save Šumanovića – ističe autor. Pojašnjava i da je osnova skulpture stiropor, na koji je nanet lepak cersit, dve vrste, a završni premaz urađen je bojom za beton.

Bistu Save Šumanovića s autorom je otkrio zamenik vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić.
 
– Mićun Nenezić je izvrstan majstor skultpture. Napravio je prelepu bistu Save Šumanovića, po kojoj likovna sekcija KUD-a “Branislav Nušić” nosi ime. Šumanović je Sremac iz Šida. Na taj način povezuje delove Srema u Srbiji i Hrvatskoj. Voleo bih da deca koja su okupljena u ovom kulturno-umetničkom društvu posete Galeriju slika “Sava Šumanović” u Šidu i da se upoznaju sa delom ovog velikog umetnika. Nastojaću da ih povežem sa Opštinom Šid, da mogu otići i besplatno pogledati postavku – navodi Jeremić.


 Da je bista Save Šumanovića “dobro pogođena” smatra i Boško Popović, voditelj likovne sekcije borovskog KUD-a.
 
– Lik Save Šumanovića je prepoznatljiv i dobro urađen sa novijim materijalima, ali je sve odrađeno kako treba, majstorski – kaže Popović.
 
Na izložbi je bila i Ljubica Mirosavljević, članica borovske likovne sekcije. Njen doprinos ovogodišnjoj izložbi bila su tri ulja na platnu s motivima jorgovana i Dunava.


– Na ovogodišnjoj koloniji bili smo u punom sastavu, a rezultat tog rada i druženja su prelepe slike. Ova izložba prilika je da naše radove prezentujemo građanima Borova i okolnih mesta – kaže Ljubica, koja se slikarstvom aktivno bavi od odlaska u penziju.
 
– Slikarstvo je za mene beg od svakodnevice, te boje su moj svet i mir, zadovoljstvo i opuštanje – priča Ljubica, koja je članica likovne sekcije borovskog KUD-a već 14 godina.
 
Program otvaranja likovne izložbe u Borovu uveličala je odabranim repertoarom tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.


Tekst i foto: D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link