U Borovu podeljeno više od 200 humanitarnih paketa

Predstavnici Humanitarnog udruženja “Duga” iz Vukovara podelili su danas u Borovu više od dve stotine humanitarnih paketa. U Borovu su došli sa 218 paketa, od kojih je većina podeljena, a manji deo koji je ostao biće dostavljen korisnicima. Reč je o prvoj od ukupno pet podela paketa korisnicima, u okviru projekta “Kap dobrote 2”, koji je finansiran iz Fonda evropske pomoći za najugroženije (FEAD), saznajemo od predsednice ovog humanitarnog udruženja Tamare Mikulić.

Pravo na paket imaju osobe starije od 65 godina, samci ili porodice koje nisu primaoci zajamčene minimalne naknade s primanjima do 2.300 kuna za samca, odnosno do 1.200 kuna po članu porodice, kao i osobe mlađe od 65 godina, gde prihodi takođe ne prelaze 2.300 kuna za samca, odnosno 1.200 kuna po članu porodice te samci i porodice koji su korisnici zajamčene minimalne naknade.

– Paketi su podeljeni po dobnim grupama, za decu do 15 godina i za korisnike u dobi od 16 do 65 i više godina. U paketima su osnovne živežne namirnice, poput ulja, šećera, pasulja, brašna, kvasca, konzervi povrća, paštete, namazi, riblje konzerve, gotova jela, dok smo u dečje pakete stavili čokoladne pahuljice, pekmez, Cedevitu, kompot, mleko, griz i kekse – pojašnjava Mikulićeva.

Ova pomoć dobro će doći i borovskim penzionerima Ani i Stjepanu.

– Drago mi je što sam dobila ovaj paket jer imam penziju od 2.200 kuna. Svaka pomoć dobro dođe i hvala Humanitarnom udruženju “Duga” – kaže penzionerka Ana. 

– Svaka pomoć znači puno. Primam 2.200 kuna penzije. Da ne radim dodatne poslove ne bi bilo dovoljno za život. Nije dovoljno, ali se moram snalaziti. Hvala svima koji su obezbedili i dopremili ove pakete – priča Stjepan.

Druga podela humanitarnih paketa u Borovu biće organizovana u drugoj polovini januara, zatim u februaru, aprilu i junu, o čemu će korisnici biti pravovremeno obavešteni, ističe Mikulićeva.

– Za Opštinu Borovo smo planirali 250-270 paketa, prema broju korisnika iz prve faze projekta. Taj broj je okviran i gledamo da nikoga ne izostavimo pa nam se još mogu javiti ljudi koji imaju pravo na ovaj vid pomoći, ali se nisu upisali. Pokrivamo gradove Vukovar i Ilok i sedam okolnih opština. Vrednost projekta je preko 3,6 miliona kuna. Planiramo podeliti 15. hiljada paketa, kojima ćemo obuhvatiti tri hiljade korisnika – ističe Tamara Mikulić.

Realizacija projekta “Kap dobrote 2” počela je 23.06.2021. godine, a provodi se do 23.06.2022. godine.

D.Z.