U Palati Srem u Vukovaru održana 2. sednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ

Spread the love

U Palati Srem u Vukovaru danas je održana 2. sednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-sremske županije. Na dnevnom redu je, izmešu ostalog, bila izrada mreže linija javnog prevoza autobusima na području Vukovarsko-sremske županije, razgovaralo se o provođenju mera dezinskecije u 2022. godini, planu industrijske tranzicije Panonske Hrvatske te o stanju plana razvoja Vukovarsko-sremske županije u periodu od 2021. do 2027. godine.
– Jedna od najbitnijih stvari je prevoz učenika koji je zapeo u nekom međuprostoru. Dok se ne izradi mreža linija ne mogu se sklopiti ugovori, ne može da se provede konkurs, a ukoliko ne provedemo konkurs naši prevoznici su u kolapsu tako da ćemo naći neko hibridno rešenje kako bi se taj problem prebrodio – rekao je u izjavi za medije vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić koji se osvrnuo i na Plan dezinsekcije za 2022. godinu.
– Sitaciju sa komarcima želim na vreme pripremiti, a to znači da se mora preduzeti nekoliko radnji i koraka kako bi mogli preduzeti mere u toku godine, kada se komarci pojave i da bi takvi troškovi mogli biti plaćeni od strane države. U dogovoru sa Osječko-baranjskom županijom, gde je ovaj problem isto tako izražen, učinićemo nekoliko koraka kako bi na vreme rešili ovu situaciju – pojašnjava Dekanić koji je zadovoljan saradnjom koju županija Vukovarsko-sremska ima sa opštinama i gradovima. 


Na sednici Koordinacije bio je i direktor Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije Ilija Cota koji je govorio o Planu industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, a koji je nastao na osnovu rada osam županija kontinentalne Hrvatske.
– Projicirana vrednost je 160 miliona evra za Plan tranzicije za pet slavonsko-baranjskih županija plus Karlovačka županija, Sisačko moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska. U pravilu se plan tranzicije usmerava na tranziciju industrije u novoj finansijskoj perspektivi 2021-2027. godine. Mi kao županija i kao razvojna agencija u tome učestvujemo i ono što je dobro to je što nas je Svetska banka prepoznala kao jednu od županija gde vide svoj hub za prehrambeno-prerađivački sektor. Hub bi bio za svih osam županija – zaključuje Cota.
Na sednici se razgovaralo i o Strategiji razvoja Vukovarsko-sremske županije čiji je nosilac izrade županijska razvojna agencija. Cota je izjavio i da Vukovarsko-sremska županija u ovom trenutku ima preko 230 projekata koji su završeni te spremni za prijavu na konkurse Evropske unije. 

S.Mijatović