Klub čitalaca borovske Prosvjete na temu “Omiljeni autor”

Spread the love

U biblioteci Srpskog kulturnog društva”Prosvjeta” pododbora Borovo, sinoć je upriličen Klub čitalaca na temu “Omiljeni autor”. Svog omiljenog pisca Momu Kapora predstavila je Dragana Zečević, novinarka Radio Borova.

– U Momu Kapora zaljubila sam se kao tinejdžerka čitajući “Beleške jedne Ane”, kasnije su došli “Foliranti”, “Provincijalac”, “Una”, “Zoe”, “Uspomene jednog crtača”, “Ivana” i mnoge druge lepe Momine knjige. Momu Kapora volim zato što piše o naizgled običnim ili neobičnim ljudima i stvarima, o ženama, o ljubavima, ljubav se kao lajtmotiv provlači kroz sva njegova dela o lepoti života. Na svoj, kako kažu književni kritičari, tipičan “kaporovski” nasmešeni, samoironičan način – rekla je Zečevićeva.

Momčilo Momo Kapor je rođen 1937.godine u Sarajevu, a u Beograd je došao kao devetogodišnjak.

– U književni život ulazi 60-tih godina prošlog veka i postaje jedan od protagonista beogradske pripovedačke škole. Inače, Kapor je po profesiji akademski slikar. Završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Od ostalih pisaca razlikuje se i po tome što je sam ilustrovao svoje knjige i svoja i drugih autora i ti njegovi crteži prepoznatljivi su po specifičnom lirskom stilu. Napisao je više od 50 knjiga, učestvovao je u mnogim filmskim, pozorišnim i televizijskim projektima, pisao drame, po nekim njegovim knjigama snimljeni su filmovi.

Književna kritika je Kapora prozvala lakim piscem, međutim, manje je poznato da je sam sebe u jendom tekstu tako nazvao samoironično iz samoodbrane da bi se odbranio od ideoloških napada jer je i u vreme bivše Jugoslavije slovio za političkog disidenta, tako da su ga zaobišle književne nagrade, ali zato je bio jedan od najčitanijih pisaca i njegove knjige bile su najprodavanije, izlazile u velikim tiražima – zaključila je Dragana Zečević.

Klub čitalaca je aktivnost koju borovska Prosvjeta provodi unazad dve godine

– Želimo posvetiti taj Klub čitalaca najvernijim čitaocima naše biblioteke, da i oni sami mogu da prezentuju omiljenog pisca ili omiljeno delo. Ovih godina smo naše čitaoce pozivali da nam sami predlože knjige koje ćemo nabavljati za biblioteku jer ih i na taj način želimo privući. Ovo je bilo jedno izuzetno zanimljivo veče. Zahvaljujem Dragani na svemu onome što nam je ispričala predstavljajući svog omiljenog pisca. Večeras su svi otišli kući s knjigom Mome Kapora, tako da je klub čitalaca uspeo, a Dragana pokazala da je odličan prezentator. Dogovor je da sledeći puta svako od njih kaže kako im se dopala ta knjiga – rekla je predsednica borovske Prosvjete Radmila Latas i pozvala meštane da posete biblioteku koja je obogaćena novim naslovima za odrasle i decu.

D.B.