Antifašisti obeležili 77.godišnjicu Desanta na Dunav kod Vukovara

Spread the love

U Vukovaru je obeležena 77. godišnjica Desanta na Dunavu i prvog pokušaja oslobođenja Vukovara u Drugom svetskom ratu koji se dogodio od 8. do 12.decembra 1944.godine. Komemorativni skup počeo je ispred spomenika palim borcima Crvene i Jugoslovenske armije u Borovu naselju, gde su brojne delegacije položile vence.

Prisutnima se obratio Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara, u čijoj je organizaciji i održan ovaj komemorativni skup.

– Mi već duži niz godina obeležavamo prvi pokušaj proboja Sremskog fronta i oslobođenja grada Vukovara i okoline, a to se dogodilo pre 77 godina kada je izvršen desant Dunava u periodu od 8. do 12. 12. 1944. godine. Nažalost, o ovoj bitci se ne govori puno zato što ona nije uspešno završena, desant nije uspeo zbog niza okolnosti, i vremena, i komunikacije itd.. Tako da je dve noći i tri dana držan mostobran na potezu odavde, pa do luke Dunava, ali on nije mogao izdržati i došlo je do povlačenja. Bilo je puno žrtava, negde oko 2000 poginulih i ranjenih je bilo na obe strane – rekao je Đokić, koji je ukazao na značaj borbe za mir i jednakost u današnjim vremenima, a uputio je i poruku novim naraštajima.

– Nemojmo se stideti naših predaka. Naši preci su časno i pošteno ušli u borbu protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja, neprijatelja koji je i za veće narode i veće države bio katastrofa. Mi znamo da je jedna Francuska kleknula za par dana pred Nemcima, a naši preci su hrabro ustali u borbu protiv fašizma. Zato nemamo razloga da ustuknemo ili da se stidimo naših predaka. Ako se mi budemo stideli svojih predaka onda će se i naši potomci stideti nas. Nemojmo to dozvoliti i pokažimo našim potomcima da su naši preci uvek bili na pravoj strani – poručio je Đokić.


Počast oslobodiocima odale su polaganjem venaca delegacije Ruske federacije, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, SDSS-a, Vukovarsko-sremske županije te Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Grada Vinkovaca kao i brojna antifašistička udruženja iz Hrvatske, Srbije i BIH-a. Vence su položile delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremke županije, antifašističkih udruženja iz Vukovara i Požege, Trpinje i Borova, SUBNOR-a Vojvodine, Bijeljine i Srebrenika i Distrikta Brčko.

Obeležavanje ovog događaja predstavlja zajedničku kulturu sećanja, rekao je Stevo Drača iz Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova AP Vojvodine.

– Desant na Dunavu u kojem su učestvovale i partizanske jedinice Vojvodine jeste apel za mir da ratova nigde ne bude, da narodi i ljudi u svetu žive u razumevanju i toleranciji. Slava i poštovanje poginulim i umrlim borcima i žrtvama fašizma – rekao je Drača.

Delegacije su se potom zaputile u Vukovar, gde su na mestu Spomen kosturnice u parku kod vukovarske bolnice takođe položeni venci, a jedan zajednički venac spušten je i u Dunav kod vukovarske luke.

S.Vlaović