Izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina VSŽ otvorena do 7.januara

Spread the love

U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i županijskog Veća rusinske nacionalne manjine, na spratu stare robne kuće u Vukovaru otvorena je druga izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije. Izložba je nastala kao plod saradnje Veća i predstavnika albanske, bošnjačke, mađarske, nemačke, rusinske, slovačke, srpske i ukrajinske manjine.

– Namera nam je bila da postignemo jednu bolju saradnju između Veća i predstavnika svih nacionalnih manjina u Vukovarsko-sremskoj županiji. Pre nekoliko godina započeli smo sa Sajmom knjiga i izdavaštva, a ovom izložbom smo želeli tu saradnju produbiti. Prvobitna ideja je bila da predstavnici nacionalnih manjina u nošnjama prošetaju centrom Vukovara kako bi svima ukazali na tu lepotu i bogatstvo, međutim pandemijska godina nas je u tome sprečila. Ipak, nismo hteli odustati pa smo odlučili da lutke u prirodnoj veličini obučemo u narodne nošnje kako bi ih pokazali Vukovarcima. Mnogi misle da je narodna nošnja samo za ples, ali narodne nošnje imaju svoj značaj kroz istoriju. Nadam se da ćemo u idućim godinama u narodnoj nošnji prošetati centrom grada i uživo pokazati bogatstvo različitosti koje mi predstavnici nacionalnih manjina čuvamo od zaborava – istakla je Dubravka Rašljanin, predsednica Saveza Rusina Republike Hrvatske.

Srpsku narodnu nošnju iz Srema predstavila je Đurđica Nedić iz Kulturno-umetničkog društva “Đoko Patković” iz Bobote,

– Ovo je nošnja iz Srema koju su početkom 20.veka nosile mlađe devojke. Ona se sastoji od tri suknje, podsuknje, donje suknje i suknje, koja je vežena sa pokrsnicom. Na nogama su sremske crne cipele, gore je vežena košulja, preko nje jelek, oko vrata su se nosili dukati, na glavi je marama, a ispod su devojke imale pletenice. Ta nošnja se obično nosila kad je neki svetac, nedelja ili kad se dolazilo ispred crkve na igranke – pojasnila je Đurđica Nedić, predsednica bobotskog KUD-a.

Nemačka narodna nošnja ima tradiciju od 17.veka, a ovisno o prilici i socijalnom statusu, razlikovala se po bojama.

– Za svakodnevni posao nosila se tamnija siva i smeđa odeća, u Bajernu je za odmor bila plava i bela, a nošnja koju su nosili bogatiji bila je crvene i zelene boje sa puno ukrasa perlica i svile – rekla nam je Drenka Majer iz Udruženja Nemaca i Austrijanaca.

Izložbu je svečano otvorio zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić.

– Izuzetno sam srećan i zadovoljan što su nacionalne manjine na području naše županije tako dobro organizovane i što imaju toliko manifesracija i događaja tokom kalendarske godine. Mislim da je ova izložba jedna lepa i pohvalna manifestacija koju organizuje Savez Rusina RH i Veće rusinske nacionalne manjine naše županije, naravno u kooordinaciji sa svim Većima i predstavnicima nacionalnih manjina jer je ovo način da prezentujemo našu kulturu baštinu, naše kulturno nasleđe. Kulturna baština i nasleđe nacionalnih manjina su sastavni deo hrvatske kulturne baštine i koliko je to na ponos nacionalnih manjina toliko je i na ponos Vukovarsko-sremske županije i čitave Republike. Kroz pokazivanje naše tradicijske kulture doprinosimo razvoju i širenju hrvatske tradijske baštine u celini – istakao je Jeremić.

Izložba će biti otvorena do 7.januara iduće godine.

R.B.