12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” iz Vukovara održao koncert povodom 20 godina postojanja

3 min read

Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara obeležio je 20. godišnjicu postojanja. Svečani koncert “Igra nas je održala, njoj hvala” održan je u subotu uveče u Hrvatskom domu Vukovar. Koncert je započeo izvođenjem Kraljica – srpskih običaja iz okoline Vukovara, a brojni posetioci imali su priliku da uživaju u izvođenju igara sa našeg područja i područja Srbije. Koncert su uveličale i Pevačka grupa i Tamburaški orkestar ovog ansambla. Današnji direktor ansambla je Dejan Kurucić, sin Branka Kurucića, osnivača ovog ansambla.

– Na čelu ansambla sam već četiri godine. Pre mene su bili Srđan Tatić i pokojni Branko Kurucić kao osnivač ansambla. Ansambl spada u red reprezentativnog ansambla, ima aktivnih 70 članova sa orkestrom. Ima dva orkestra: tamburaški i narodni i 50-ak folkloraša. Večeras nam se pridružio jedan deo starih igrača koji su pre par godina prestali da igraju ali oni su nam uvek na raspolaganju – pojašnjava Kurucić. Budući da spada u kategoriju profesionalnih izvođača ovaj ansambl nije imao problema sa održavanjem probi tokom još uvek aktuelne pandemije. Ansambl narodnih igara iz Vukovara može da se pohvali širokim repertoarom svojih koreografija i nastupima u mnogim evropskim gradovima. Svoju ulogu reprezentativnog Ansambla Srba u Hrvatskoj osim očuvanja narodne tradicije, opravdali su i brojnim nagradama i priznanjima.

Umetnički rukovodilac je Dalibor Milovančević, profesionalni igrač ansambla „Kolo“ iz Beograda.

– Ja sam ovde došao pre nekih 15-ak godina, a period tog rada i usavršavanja pevanja i igranja još uvek traje. Što se tiče koreografija imamo veliki koreografski opus, ali tu bih izdvojio koreografije koje su sa ovog terena, dakle sa teritorije republike Hrvatske, to su igre: “Trpinjske kraljice” – običajna povorka, “Igre sa Banije”, “Igre iz Baranje”, “Igre iz Srema”, kao i igre iz Srbije, Šumadije, Crnorečja i većine krajeva Srbije – kaže Milovančević.
Dugogodišnji član Ansambla narodnih igara Stefan Pavlović rekao nam je šta za njega znači biti deo ovog ansambla.

– U mojim počecima bilo mi je važno da igram, da sam među društvom, da stasavam u jednom zdravom okruženju. Međutim kako čovek postaje stariji i zreliji razvija se osećaj pripadnosti zajednici i to je ono nešto što se moglo večeras videti na sceni. Nas je ovde jako malo i trudimo se da, na najbolji mogući način, očuvamo nešto što govori da smo mi ovde bili vekovima i da ćemo i dalje biti – kaže folkloraš Pavlović.

S.Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link