Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” iz Vukovara održao koncert povodom 20 godina postojanja

Spread the love

Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara obeležio je 20. godišnjicu postojanja. Svečani koncert “Igra nas je održala, njoj hvala” održan je u subotu uveče u Hrvatskom domu Vukovar. Koncert je započeo izvođenjem Kraljica – srpskih običaja iz okoline Vukovara, a brojni posetioci imali su priliku da uživaju u izvođenju igara sa našeg područja i područja Srbije. Koncert su uveličale i Pevačka grupa i Tamburaški orkestar ovog ansambla. Današnji direktor ansambla je Dejan Kurucić, sin Branka Kurucića, osnivača ovog ansambla.

– Na čelu ansambla sam već četiri godine. Pre mene su bili Srđan Tatić i pokojni Branko Kurucić kao osnivač ansambla. Ansambl spada u red reprezentativnog ansambla, ima aktivnih 70 članova sa orkestrom. Ima dva orkestra: tamburaški i narodni i 50-ak folkloraša. Večeras nam se pridružio jedan deo starih igrača koji su pre par godina prestali da igraju ali oni su nam uvek na raspolaganju – pojašnjava Kurucić. Budući da spada u kategoriju profesionalnih izvođača ovaj ansambl nije imao problema sa održavanjem probi tokom još uvek aktuelne pandemije. Ansambl narodnih igara iz Vukovara može da se pohvali širokim repertoarom svojih koreografija i nastupima u mnogim evropskim gradovima. Svoju ulogu reprezentativnog Ansambla Srba u Hrvatskoj osim očuvanja narodne tradicije, opravdali su i brojnim nagradama i priznanjima.

Umetnički rukovodilac je Dalibor Milovančević, profesionalni igrač ansambla „Kolo“ iz Beograda.

– Ja sam ovde došao pre nekih 15-ak godina, a period tog rada i usavršavanja pevanja i igranja još uvek traje. Što se tiče koreografija imamo veliki koreografski opus, ali tu bih izdvojio koreografije koje su sa ovog terena, dakle sa teritorije republike Hrvatske, to su igre: “Trpinjske kraljice” – običajna povorka, “Igre sa Banije”, “Igre iz Baranje”, “Igre iz Srema”, kao i igre iz Srbije, Šumadije, Crnorečja i većine krajeva Srbije – kaže Milovančević.
Dugogodišnji član Ansambla narodnih igara Stefan Pavlović rekao nam je šta za njega znači biti deo ovog ansambla.

– U mojim počecima bilo mi je važno da igram, da sam među društvom, da stasavam u jednom zdravom okruženju. Međutim kako čovek postaje stariji i zreliji razvija se osećaj pripadnosti zajednici i to je ono nešto što se moglo večeras videti na sceni. Nas je ovde jako malo i trudimo se da, na najbolji mogući način, očuvamo nešto što govori da smo mi ovde bili vekovima i da ćemo i dalje biti – kaže folkloraš Pavlović.

S.Mijatović