RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Uručene volonterske nagrade za 2021. godinu

3 min read

Povodom Međunarodnog dana volontera 5. decembra, vukovarski Proni centar za socijalno podučavanje, sedmi put za redom, organizovao je podelu godišnjih volonterskih nagrada. Svečanost dodele nagrada pod motoom “Znam zašto volontiram”, upriličena je juče u Gradskoj biblioteci Vukovar, u Odeljenju za mlade “Spajalica”.

Ove godine Proni centar odlučio se da dodeli dve nagrade u pojedinačnoj kategoriji i dve nagrade u kategoriji pravnih osoba. Za nagradu za volonterski rad pojedinca, od strane Doma za starije “Primum” nominovana je penzionisana medicinska sestra Jasminka Bakica koja u ovoj ustanovi volontira već sedmu godinu za redom.

– Volonterka sam od 14. oktobra 2015. godine. Tokom te godine sam se jako razbolela, a kada sam ozdravila i prohodala zavetovala sam se da ću svoj život posvetiti humanom radu, isključivo radu sa starim i nemoćnim. To je smisao mog života u ovih šest godina – kaže volonterka Jasminka Bakica.

I Jelana Lukić volonterka u Udruženju “Breza” dobila je nagradu za pojedinačni angažman, a u izjavi medijima rekla je kako je došla u volonterske vode.

– Pre godinu dana sam se doselila iz Subotice u Vukovar i kako mi je sredina bila nova htela sam se upoznati s njom pa sam se odlučila da volontiram. Onda smo u Vilonterskom centru razgovarali u kojem bih udruženju mogla da volontiram tako da samo se odlučili za Udruženje „Breza” gde sam volontirala sa decom. Pošto je to isluga poludnevnog boravka, sa decom smo radili zadaću, kuvali smos njima i vežbali smo njihovu odgovornost i ličnu organizaciju – otkriva volonterka Jelena Lukić.

Nagrada za primer dobre prakse uključivanja volontera pripala je Udruženju “Ko se boji sutra još” iz Vukovara, a za postignuti efekat volonterske akcije Školskom volonterskom klubu vukovarske Gimnazije.

Prema rečima voditelja Volonterskog centra Vukovar, Gorana Jelenića, ove godine prijavljen je veliki broj kandidata koji su bili nominovani od strane pojedinaca ili organizatora volonrtiranja.

– To znači da se razvoj volonterstva na području Grada Vukovara zaista širi. To znači da imamo sve više pojedinaca koji žele i hoće i koji volontiraju u različitim udruženjima, odnosno ustanovama, a s druge strane broj organizatora volontiranja se povećava i to je pokazatelj širenja i razvoja volonterstva – zaključuje Jelenić.

| Newsphere by AF themes.