12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Konferencija „Pametna sela  – evropski koncept razvoja ruralnih područja”

4 min read

U Palati Srem u Vukovaru održana je Konferencija „Pametna sela  – evropski koncept razvoja ruralnih područja” koju su zajedno organizovali Vukovarsko sremska županija i zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol. Koncept pametnih sela podrazumeva puno širi pristup od klasičnog ulaganja u poljoprivredu, a uključuje poboljšanje pristupa javnim uslugama kroz korištenje investicija u nove tehnologije, rekao je Sokol.


– Da bismo uopšte mogli razgovarati o korištenju novih tehnologija u ruralnim područjima potrebno je rešavanje pitanja osnovne infrastrukture, širokopojasnog interneta. A kad to rešimo možemo govoriti i o e-zdravstvu, pristupu školstvu kroz digitalne usluge, uvođenju IT tehnologija u ruralna područja, stvaranju novih startup-ova koji će koristiti blagodati svih tih novih tehnologija. Reč je o jako širokom dijapazonu aktivnosti koje spadaju u koncept “pametnog sela”. Samo sinergijom i korištenjem svih tih resusra možemo govoriti o budućem razvoju sela u Hrvatskoj – rekao je Sokol , inače predsednik međugrupe Evropskog parlamenta za ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela.

Konferenciji je prisustvovala i ministarka poljoprivrede Marija Vučković koja je podržala koncept “pametnih sela”.

– Takav koncept nas prisiljava da posmatramo fokusirano određena područja i da se trudimo, doista, konkretizovati sinergijske efekte. Ovo Ministarstvo poljoprivrede ga dosledno primenjuje. Najpre smo dvostruko povećali  sredstva kroz idući strateški nacionalni plan  za lokalne akcijske grupe. Nema pametnog sela bez pametnog čovjeka i nema budućnosti bez mladog čoveka. Demografska situacija je sigurno veliki, ozbiljan probelnm za Hrvatsku i hrvatsku budućnost, za hrvatsko selo, pre svega, ali isto tako treba reći da smo mi samo u 2020. godini povećali broj mladih poljoprivrednika za 2.300.  što je povećanje preko 9 odsto – rekla je ministarka Vučković dodajući da je u nacionalnom strateškom planu planirano povećanje jedinične potpore koja je bila namenjena mladim poljoprivrednicima.

Ministarka Vučković je nakon konferencije, s vukovarsko-sremskim županom Damirom Dekanićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, potpisala Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projektno-tehničke dokumentacije za “Logističko-distributivni centar Vinkovci” i Centra crne slavonske svinje -Fajferice  u Antunovcu u ukupnom iznosu od  650 hiljada kuna.

– Radi se o projektu jednog centra gde bi svi proizvođači široke palete proizvoda mogli da skladište i otpremaju svoje proizvode, jedan centar koji bio vodio računa o daljnjem plasmanu svih proizvoda koji nastaju na ovom našem prostoru. Ono što želim postići je to da puno veća dodana vrednost, pogotovo u prehrambenoj i drvnoj industriji, ostane na ovom prostoru. Kada to bude tako, doći će i do rasta plata, privatne inicijative i preduzetništva – rekao je vukovarsko-sremski župan.

-Kroz projekt Centar crne slavonske svinje- Fajferice čije je izvorište Antunovac kod Osijeka cilj je, između ostalog, ojačati brendiranje  pasmine crne slavonske svinje, potaknuti uz tradicionalnu i proizvodnju široke lepeze različitih inovativnih proizvoda ove slavonske pasmine svinja što bi ujedno doprinelo i otvaranju novih radnih mesta-rekao je župan Anušić.

S.M./D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link