Predstavljen Zbornik literarnih radova “Deca, pesnici roda svoga”

Spread the love

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru predstavljen je Zbornik radova “Deca, pesnici roda svoga” čiji izdavač je Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Reč je o Zborniku literarnih radova učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola na našem području u kojima je nastava organizovana na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, učesnika literarnog konkursa u sklopu istoimenog projekta koji provodi županijsko Veće srpske nacionalne manjine.

Zbornik je predstavila urednica izdanja Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština. Ocenila je da je reč o veoma značajnom projektu za srpsku zajednicu koji je rezultat zajedništva svih koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

– Deca su pisala radove, a mi smo se trudili da odaberemo one koji su najbolji. Ono što je veoma važno, ocenjivani su ne samo štampani radovi, već i najbolji radovi u rukopisu. Članica uredništva Snežana Šević je insistirala na tome da se ocenjuju i pisani radovi odnosno rukopisi, da se deca potrude da lepo pišu – rekla je profesorka Stojanović.

Vesna Vujić, potpredsednica Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, podsetila je da su teme radova bile iz više područja.

– Mi smo ponudili deci da pišu o onome što je aktuelno u našoj istoriji ili u dešavanju našega naroda, kada smo obeležavali godišnjice Prvog svetskog rata ili godišnjicu autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali u isto vreme ponudimo i one teme koje se tiču detinjstva, lepote odrastanja, učenja tako da oni mogu da se pronađu i uvek neko za sebe pronađe ono što mu odgovara i gde oseti da bi mogao najbolje da se da – rekla je Vujićeva.

Projekat “Deca, pesnici roda svoga” i istoimeni literarni konkurs provodi Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije poslednjih pet godina, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, podsetio je u izjavi za medije predsednik Veća Svetislav Mikerević.

– Potrudili smo se da to ipak ostane zabeleženo što će dati podstrek novim generacijama da se uključe u ovakve aktivnosti. Na prezentaciju smo pozvali direktore škola i mentore koji su učestvovali u prikupljanju dece za pisanje radova i izuzetno mi je drago da je ova zbirka videla svetlost dana i da smo je uspeli izdati. Nadam se da ćemo u budućnosti svake dve-tri godine izdavati novu zbirku – rekao je Mikerević.

S.Vlaović

Foto: Dušan Latas