12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U okviru projekta “Š-old-er” u Dalju održane dve radionice na temu zdrave prehrane

3 min read

U okviru priojekta “Š-old-er” sinoć su u prostoru Kulturnog i naučnog centra Milutin Milanković u Dalju održane dve radionice o zdravoj prehrani pod nazivom “Prehrana i imunitet” i “Hranom do zdravlja i dobrog raspoloženja”. Predavačica – nutricionistkinja Angelina Paić istakla je da su voće i povrće najefikasnije namirnice koje nas vode do boljeg imuniteta.

– Slušaoce Radio Borova pozivam da konzumiraju što više voća i povrća jer je preporučeno da se konzumira 400 grama voća i povrća kako bismo imali zdrav imunitet. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 3 porcije povrća i 2 porcije voća dnevno – pojašnjava predavačica Angelina Paić. Ona je, između ostalog, naglasila da je za snažan imunitet jako važno da održavamo zdravu mikrobiotu, a makrobiota predstavlja našu crevnu floru, sve one dobre bakterije koje se nalaze u našim crevima. Naglašava da 70 % imuniteta zavisi o našim crevima, a sada u doba pandemije, jako je bitno kakvo je zdravlje naših creva, tačnije mikrobiote.
Za održavanje zdrave mikroflore zaslužni su probiotici i prebiotici.

– Probiotici su dobre bakterije u namirnicama, a imamo ih u kefiru, posebno domaćem, u jogurtima u koje su dodane kulture poput acidofilusa i laktobacilusa koji su najčešće prisutni na našem tržištu. Probiotika ima i u kiselom kupusu. Prebiotici su hrana za dobre bakterije, to su luk, špargle, banane i sve one namirnice biljnog porekla koje sadrže veliki udeo vlakna – kaže Paićeva.
Na drugoj radionici govorila je o tome kako pravilno izbalansirati obrok da ne bi došlo do poremećaja hranjenja.

– Hrana nisu brojevi, hrana su nutrijenti, stoga ne treba brojati kalorije već nutrijente. Treba se hraniti raznoliko i paziti da unosimo dobre fitohemikalije odnosno dobre materije koje se nalaze u voću i povrću – zaključuje predavačica.

Sledeća radionica u okviru projekta “Š-old-er”, koju će takođe održati Angleina Paić biće u sredu 8. decembra, u Šodolovcima a govoriće o sinergiji hrane, o tome koje namirnice u kombinacii deluju dobro, a predavačica će se osvrnuti i na dobru stranu tradicionalne prehrane.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link