Predstavnici srpske zajednice razgovarali s načelnikom opštine Bogdanovci Markom Barunom

Spread the love

U sklopu obilaska opština i gradova Vukovarsko-sremske županije u kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić sa saradnicima posetio je opštinu Bogdanovce gde je razgovarao sa načelnikom te opštine Markom Barunom. Na sastanku se razgovaralo o položaju pripadnika srpske zajednice na području te opštine i finansiranju njihovih potreba i aktivnosti.

– Drago mi je da je načelnik obećao da će u budžet za 2022.godinu uvrstiti izradu projektne dokumentacije za izgradnju ceste do pravoslavnog groblja u Petrovcima, a osim izgradnje same ceste biće postavljen i određen broj bandera i rasvetnih tela te parkirnih mesta kod groblja. Pohvalno je što je na inicijativu načelnika deo groblja ograđen. Dotakli smo se i teme izgradnje pravoslavne kapele koja će uslediti po završetku pristupne ceste i javne rasvete – izjavio je Jeremić. Dodao je da je načelnik Barun obećao da će u opštinski budžet za narednu godinu biti uvrštena finansijska sredstva za rad srpskog manjinskog Veća, a najavio je i skori sastanak sa pripadnicima srpske nacionalne manjine u Domu kulture u Petrovcima kako bi čuo njihove potrebe.

– To je jedan pozitivan iskorak što smo pozdravili i prihvatili te ukazali na mogućnosti sufnansiranja određenih projekata kako od strane Vukovarsko-sremske županije, tako i od strane ministarstava putem manjinskih konkursa, a onda i kroz kapitalne donacije Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština – istakao je Jeremić.

Sastanku s načelnikom opštine Bogdanovci Markom Barunom, prisustvovali su i većnik u Opštinskom veću opštine Bogdanovci i predsednik Veća srpske nacionalne manjine u toj opštini Boris Grbić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, sekretar ovog Veća Dušan Latas i predsednik županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov.

R.B.