Osnivačice udruženja “Vukovarski leptirići” dobile nagradu za promovisanje prava deteta u 2021.

U Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike uručene su tri nagrade za promovisanje prava deteta u 2021., u obliku posebnog priznanja i novčanog iznosa od oko 7.000 kuna.
Nagrađeni su fonetičarka-rehabilitatorka dece obolele o autizma i dece s teškoćama u komunikaciji Matea Hotujac Dreven iz Karlovca, osnivačice udruženja “Vukovarski leptirići” i zaposlenice osječkog Dečjeg kreativnog centra “Dokkica”.
Udruženje “Vukovarski leptirići” osnovale su majke dece s teškoćama u razvoju, da bi deci s teškoćama omogućile programe rehabilitacije. Začetnica udruženja je Viktorija Matin, majka dečaka koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize i epilepsije.

– Nagrada nam puno znači s obzirom da zaista vredno i naporno radimo. Trudimo se da ostvarimo sva prava dece s teškoćama u razvoju, a isto tako i dece slabijeg imovinskog statusa, dece iz udomiteljskih porodica i porodica u riziku odnosno disfunkcionalnih porodica – rekla je Viktorija Matin.
Koji je cilj rada ovog udruženja, u izjavi za Radio Borovo rekla je projekt menadžerka Anamarija Krišto.

– Kroz naše projekte osveštavamo javnost da prepoznaju mogućnosti dece s teškoćama, njihova prava i da im odrasle osobe budu podrška u tome. Provodimo jako puno projekata. Uz redovan rad rehabilitacionih programa, koje pružamo našim korisnicima, kroz projekte imamo i brojne aktivnosti, što slobodnog vremena što školskih aktivnosti, koje inače nisu dostupne našoj deci. Na taj način ih osnažujemo da budu deo društva, da pariraju svojim vršnjacima i da se dokazuju jer oni sve to mogu – navodi Anamarija Krišto.
Finansijsku nagradu od 7.000 kuna koje su dobile Željka Tot, Andrea Mandić, Viktorija Matin i Anamarija Krišto iz Udruženja “Vukovarski leptrići” donirale su upravo udruženju u kojem rade i na taj način se pridružuju kampanji “Činim pravu stvar”.
Nagrade je uručila državna sekretarka Margareta Mađerić istakavši da su ove dve godine obeležene pandemijom COVID-a, koja je rezultirala i krizom prava deteta.

D.Z. / S.M.

Foto: Udruženje “Vukovarski leptirići”