Opština Borovo: Prvi put ove godine 1319 penzionera dobiće božićnicu, isplata počinje 10.decembra

Svi penzioneri koji imaju prebivalište u Borovu, ove godine će od Opštine Borovo dobiti božićnice u rasponu od 150 do 450 kuna, ovisno o visini penzije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje u Borovu je 1319 penzionera, a ove godine će po prvi put svi dobiti božićnice, za šta je Opština Borovo u svom budžetu osigurala pola miliona kuna. Iznosi božićnica podeljeni su u četiri kategorije, a isplata počinje 10.decembra, potvrdio je za Radio Borovo načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Božićnice koje će Opština Borovo isplatiti svojim penzionerima kao što je i obećano, biće isplaćivane od 10.decembra kada će svi naši penzioneri moći da odu do poslovnice Fine u Vukovaru i uz predočenje lične karte i OIB broja podići svoju božićnicu. Ukoliko na ličnoj karti nije naveden OIB, što je slučaj sa starijim ličnim kartama, biće potrebno poneti OIB broj. Božićnice su rangirane u četiri razreda prema visini penzije. Svi penzioneri sa prebivalištem na području opštine Borovo koji imaju penziju do 1500 kuna, dobiće božićnicu u iznosu od 450 kuna. Oni penzioneri čija je visina penzije od 1501 kune do 2500 kuna dobiće 350 kuna božićnice. Penzioneri čija penzija prelazi taj iznos, odnosno od 2501 do 3500 kuna dobiće 250 kuna, a svi oni kojima penzija prelazi 3500 kuna dobiće 150 kuna božićnice – pojasnio je načelnik Baćanović.

Penzioneri svoju božićnicu mogu da podignu u poslovnici Fine u Vukovaru, uz predočenje lične karte, a u slučaju da je reč o teško pokretnim, nepokretnim ili invalidnim osobama, to može učiniti i neko od članova uže porodice.

– U razgovoru sa službenicima Fine dobio sam informaciju da penzioneri koji nisu u mogućnosti da odu do Fine, mogu dati ličnu kartu nekome od bližnjih članova porodice da umesto njih podignu taj iznos božićnice. Ovo je dodatna mogućnost za one ljude koji su teško pokretni ili nemaju prevoz. Nikakva punomoć neće biti potrebna, samo lična karta i OIB broj – rekao je Baćanović. O mogućnosti isplate božićnica penzionerima Borova razmišljalo se, kaže, unazad nekoliko godina, a ove godine su stvoreni finansijski preduslovi.

– Neizmerno sam zadovoljan i srećan što smo uspeli stvoriti uslove da ove godine po prvi puita isplatimo božićnice našim penzionerima. To je u skladu s povećnim iznosom našeg budžeta unazad tri godine, a ovo je već četvrta godinu koju završavamo sa prihodom od oko 20 miliona kuna. U okviru takvog budžeta, dobrim rasplaganjem novca, stvorila se mogućnost za isplatu božićnica penzionerima. Mislim da smo jedna od retkih opština na području Vukovarsko-sremske županije koja je krenula tim putem, ne uzimajući u obzir gradove ili grad Vukovar koji to radi već godinama. Možda možemo biti i primer drugim opštinama, a mi ćemo se sigurno truditi da sve dok bude ovakvih prihoda opštine Borovo, isplata božićnica penzionerima bude jedna od stalnih stavku u budžetu – poručio je načelnik Borova Zoran Baćanović.

D.B.