28/03/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru održan sastanak Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama

3 min read

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u palati Srem u Vukovaru održan je sastanak Županijskog tima VSŽ za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

– Ove godine imali smo tri sastanka. Nažalost, nismo mogli previše ići po institucijama, zbog ove pandemije, ali svakako smo međusobno sarađivali i rešavali tekuće probleme. Kada mi stručnjaci naiđemo na konkretne probleme u radu sa žrtvama, veoma je važno da nismo sami u tome. Puno institucija je uključeno u rešavanje tog problema. Mi tada međusobno komuniciramo i nalazimo najadekvatnija rešenja za konkretne slučajeve – rekla je u izjavi medijima voditeljica Tima Ivana Sučić iz Udruženja B.a.B.e.

Napominje da je nasilje nad ženama globalni problem, tako da ni Hrvatska nije izuzetak.

– Što se tiče ubistava, u zadnjih pet godina imali smo 91 ubistvo na nivou cele Hrvatske, što je po meni veliki broj. Od tog broja 47% je ubistava žena, koje su stradale uglavnom od bliske osobe ili intimnog partenera. Stoga i dalje možemo govoriti da je ovaj problem, jedan globalni društveni problem na kojem se treba raditi, ali uz sinergiju odnosno saradnju svih institucija i ustanova koje su uključene u ovu problematiku, kako bi rezultati bili adekvatni i pozitivni – pojašnjava Sučić.

Nakon sastanka županijskog tima, Udruženje B.a.B.e. organizovalo je predavanje na temu online nasilja nad ženama, a to je još jedan način da se oni koji rade na rešavanju ove problematike što bolje upoznaju sa vrstama online nasilja nad ženama.

Ivana Sučić osvrnula se i na statističke podatke, vezano za nasilje nad ženama u Vukovarsko-sremskoj županiji.

– U odnosu na prvih deset meseci prethodne godine ove godine beleži se mali pad i što se tiče prekršaja i što se tiče krivičnih dela nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Od 1. jula uspeli smo uvesti u Krivični zakon tzv. osvetničku pornografiju. Na području PU vukovarsko-sremske od tada smo imali samo jedan evidentirani slučaj – rekla je Ivana Sučić.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, današnji 25. novembar, počela je i globalna kampanja naziva “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja završava 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje osnovnih ljudskih prava.

S.M./D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.