U organizaciji MGM Dunav Vukovar održan filozofski cafe na temu “Kritičko mišljenje u praksi”

Spread the love

Povodom Svetskog dana filozofije, Mirovna grupa mladih Dunav organizovala je proteklog vikenda filozofski cafe, na temu “Kritičko mišljenje u praksi”. Moderator radionice bio je filozof Zoran Kojčić. U izjavi za Radio Borovo podsetio je da se Svetski dan filozofije obeležava svakog trećeg četvrtka u novembru.

– Ove godine smo se odlučili da ovaj dan obeležimo za vikend, da to bude ljudima malo pristupačnije. U petak smo održali dve radionice u Osijeku i danas u Vukovaru tako da smo pokušali pribiližiti ljudima na koji način filozofija i kritčko mišljenje mogu da posluže u svakodnevnim situacijama i kako se oni mogu koristiti kritičkim mišljenjem, kako bi došli do boljeg spoznavanja samih sebe – pojasnio je, u subotu uveče, filozof Kojčić.
Sa desetak učesnika Kojčić je proveo konkretne vežbe kritičkog mišljenja, koje se koriste u filozofiji.

– To je vežba konceptualizacije odnosno svođenja nekih kompleksnih pojmova na što jednostavnije pojmove kako bi nam oni bili jasniji. Raspravljali smo o našim omiljenim knjigama i filmovima i njih smo pokušali da svedemo na jednu reč. Pokušali smo da opišemo knjigu koja ima 200 ili 500 stranica na jednu jedinu reč. To je jedna vežba jednostavnog razmišljanja. Druga vežba je bila određena argumentacija, tačnije rad na argumentima i kako neke naše tvrdnje možemo da potkrepimo argumentima, kako možemo da kontriramo tim argumentima. Pokušali smo pronaći kontraargumente kako bismo doneli neke što bolje zaključe. Na kraju smo prošli osnovne elemente kritičkog mišljenja, od donošenja suda o nekoj osobi ili nekoj stvari ili nekom pojmu pa preko analize i definicije samog pojma, postavljanja pitanja o njemu i na kraju donošenja zaključka nakon propitivanja svih argumenata – pojašnjava Kojčić.
Radionici je prisustvovao i 29-godišnji UI/UX dizajner i bibliotekar Milan koji je naučio da filozofi raspravu raslovljavaju na osnovnih pet stavki i koji kaže da mu se više svidela diskusija od teorije.

Radionica je održana u okviru projekta “Za jedno – zajedno!” koji provodi Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara sa partnerima, a finanasiran je iz Evropskog socijalnog fonda.

Foto: MGM Dunav Vukovar