Predstavnici Srba iz Hrvatske posetili Šid

Spread the love

Na poziv predsednika Opštine Šid Zorana Semenovića, predstavnici Srba iz Hrvatske boravili su proteklog vikenda u ovoj opštini, gde su posetili gastronomsku manifestaciju Srem Klob – Kob fest.

Tom prilikom je u zgradi Opštine Šid održan radni sastanak između predsednika Opštine Semenovića i predsednika Skupštine opštine Šid Tihomira Stamenkovića sa predstavnicima Srba iz Hrvatske. Sastanku su prisustvovali zamenik župana vukovarsko – sremske županije Srđan Jeremić, zamenik župana Primorsko- goranske županije Petar Mamula, načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović te generalni sekretar Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba Slobodan Živković.

Tema radnog sastanka bila je kulturna i prosvetna saradnja između Opštine Šid i srpske zajednice u Republici Hrvatskoj te važnost međusobnog povezivanja sa ciljem očuvanja kulturnog identiteta ovdašnje srpske zajednice.

Zamenik župana Jeremić upoznao je prisutne sa mogućnostima prekogranične saradnje kako Vukovarsko – sremske županije tako i opština u njenom sastavu sa opštinama i okruzima u Republici Srbiji i Pokrajinskom Vladom Vojvodine.

Kao sadašnji potpredsednik Zajedničkog veća opština inicirao je potpisivanje Sporazuma o saradnji između ove institucije i Opštine Šid po uzoru na potpisane Sporazume sa Novim Sadom i Suboticom te opštinama Stara Pazova i Inđija, što je pozdravljeno i prihvaćeno od rukovodstva Opštine Šid. Jeremić je rekao da će sa ovom inicijativom upoznati novog predsednika Zajedničkog veća opština Dejana Drakulića, kako bi se preduzeli koraci u stvaranju pretpostavki za značajniju pomoć Opštine Šid srpskoj zajednici na istoku Republike Hrvatske.