12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova proslavilo 70. rođendan

6 min read

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova obeležilo je u subotu uveče svečanim koncertom 70 godina postojanja.

Društvo s prekidima deluje od 1951. godine. Rad društva obnovljen je 1996. godine, na inicijativu učiteljice Ružice Vuković, prve predsednice borovskog “Nušića” i bivših igrača Kulturno-umetničkog društva “Maksim Gorki” iz Borova naselja, među kojima je bio i Slavoljub Lazić iz Borova, danas član “Nušićeve” dramske sekcije i član Predsedništva društva.

– Najveći problem je bio to što nismo imali narodne nošnje pa smo se snalazili posuđujući nošnju za nastupe – priča ova učiteljica u penziji.

– Nošnju za prvi nastup posudili smo od SKUD-a “Sveti Sava” iz Šida, zahvaljujući njihovom koreografu Radovanu Grčiću. Naš sponzor Mitar Krstonošić iz Borova kupio je prvu nošnju za Šumadiju. Kasnije je bilo donacija i od drugih spozora i udruženja, Opštine Borovo i države – dodaje Slavoljub Lazić.

Inicijativu za obnavljanje rada društva, čija je osnivačka skupština održana 30. novembra 1996. godine, podržao je tadašnji predsednik Mesne zajednice i bivši načelnik Opštine Borovo Rado Bosić. Na čelu borovskog KUD-a je već dve decenije.

– Kad smo krenuli u obnavljanje rada društva pre 25 godina nismo imali ništa, samo dobru volju. Danas imamo 128 članova u četiri sekcije, folklornoj, tamburaškoj, dramskoj i likovnoj. Ovaj jubilej mi daje volju i snagu za daljnji rad. Videli smo večeras koliko je tu dece, mladih i odraslih. Svi oni su doprineli ovom jubileju – ističe predsednik borovskog KUD-a.

Iako je delovalo u turbulentnim vremenima, društvo je opstalo i održalo se, a za svoj rad osvojilo brojne nagrade i priznanja. Na okupu ih je održala ljubav prema kulturi i tradiciji, ističe zamenik predsednika borovskog KUD-a i voditelj tamburaške sekcije Dušan Latas.

– Samo kroz tu ljubav se može doći do ovakvog rezultata. Drago mi je da smo tu i da smo zajedno, da negujemo ne samo srpsku kulturnu baštinu već i baštinu naroda sa kojima smo zajedno živeli u bivšoj državi. Nadam se da će to biti dobra podloga, da tu ljubav i znanje prenesemo i na našu decu – podvlači Latas.

Rođendanski koncert, održan u velikoj sali Kulturnog centra Borovo, bio je presek rada po sekcijama. Nakon kraćeg filma o 70 godina borovskog “Nušića” održan je celovečernji program narodnih igara i pesama. Pored folklorne i tamburaške sekcije s vokalnim solistima predstavila se i dramska sekcija, koja je premijerno za ovu priliku izvela skeč “Volimo se na svoj način” autorke Mile Landup.

Program je završio pesmom “Borovo” Dušana Latasa i podelom plaketa, priznanja i zahvalnica. Najviše priznanje, Plaketu, zaslužili su Opština Borovo, Osnovna škola Borovo, Zajedničko veće opština, Radio Borovo, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, voditelj tamburaške sekcije Dušan Latas, borovski skulptor Mićun Nenezić, jedan od osnivača likovne sekcije, voditeljka dramske sekcije Mila Landup i predsednik društva Rado Bosić.

Priznanja su dobili voditelj i članovi likovne sekcije – Boško Popović, Svetozar Prpoš, Mićun Nenezić i Slobodan Jovičić, načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević, prva predsednica KUD-a “Branislav Nušić” Ružica Vuković, direktorica Radio Borova Dragana Bošnjak, članica Predsedništva i direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” Radmila Latas, direktor Poljoprivredne zadruge “Brestove međe” Branko Perišić, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo Miroljub Mladenović, bivša igračica i sadašnja članica Predsedništva Jasna Veselinović, voditelji folklorne sekcije Zorica Kovačević i Zoran Abadžić, članovi dramske sekcije Stevo Kaman, Danka Ćurčić, Ljubica Bosić i Trivka Adnađ i bivša članica dramske sekcije Mica Kozar.

Radu društva doprineli su svojim radom i dugogodišnji član Čedomir Bosić, Duško Drobić, predsednik Opštinskog veća opštine Borovo, Slavoljub Lazić i nekadašnji umetnički rukovodilac i koreograf Milan Cvijanović, kojima su takođe dodeljena priznanja. Zahvalnice su zaslužili Jelica Dimitrijević, Milica Popadić, Slavko Bubalo, Dragana Zečević i Dana Macut.

Pored 70 godina postojanja društva i 25 godina od obnavljanja rada, borovski “Nušić” ove godine proslavlja još jedan jubilej, 30 godina Međunarodne likovne kolonije u Borovu. Izložba radova s ovogodišnje, jubilarne kolonije biće postavljena početkom decembra u Galeriji OŠ Borovo.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link