Dani tehničke ispravnosti vozila od ponedeljka 22. do petka 27. novembra

Spread the love

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog saobraćaja u periodu od 22. do 27. novembra biće provedena preventivno-sigurnosna akcija pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila“. Akciju provode HAK, Centar za vozila Hrvatske i stanice za tehnički pregled vozila.


Akcija je prvenstveno usmerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede, uz poticanje vozača da pravovremeno preventivno kontrolišu ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno učestvovali u saobraćaju. Prilikom pregleda vozila kontroliraće se opšte stanje, kočnice, donji postroj vozila, izduvni gasovi i svetlosna signalizacija.


Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom periodu održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.


Iz PU Vukovarsko-sremske napominju da u sklopu ove akcije neće biti sankcionisanja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.


Prvih 15.000 vozača koji budu učestvovali u ovoj akciji, biće nagrađeni prigodnim poklonima.